對於澳洲南澳首府阿德萊德印象就係Cafe林立,博物館很好逛,周邊有好多野生動植物公園,確係個幾休閒嘅好城市。​前幾日經過北角,啡癮起,就在附近搵到"Numerous Cups"!店子不大,僅有約5個座位,但無論咖啡或食物,品質都相當高!呢間店得意在,佢哋係主打南澳風情,咖啡來自阿德萊德,牆身畫滿南澳象徵嘅熱汽球、野生動物,真係勾起我不少回憶!​店主指,自己曾喺阿德萊德留學,回港後一直對澳洲嘅咖啡念念不忘,所以想喺香港開間南澳風嘅Cafe,比自己常常可飲之餘,亦可公諸同好,與人共嘗南澳嘅咖啡滋味。​他續指,澳洲嘅咖啡,特色係甜酸苦比例均等,即便不常飲啡嘅人都容易接受。佢哋嘅咖啡豆係來自巴西及多倫比亞,喺阿德萊德Young Street 烘焙後,直送抵港。味道維持返澳式平易近人嘅感覺,配蛋糕食都好合宜。​✦ Caramel Flan Cake HK$63​出自網店Nameless But Famiar嘅焦糖雞蛋布甸蛋糕,感覺好似巨大版嘅燒布丁!分為兩層,頂層係質感嫩滑又蛋味濃郁嘅焦糖布甸,下層係鬆軟綿密嘅海綿蛋糕,加埋焦糖脆脆和焦糖醬,口感層次豐富,正正子!​✦ Basque Burnt

Caramel Flan Cake
✦ Caramel Flan Cake HK$63​
Basque Burnt Cheesecake
✦ Basque Burnt Cheesecake HK$58​
巴斯克芝士蛋糕同樣係水準之作,半溶芝士,入口綿密細滑!Cheesecake面層仲有一層微微焦香,食上口好幸福!🤤​
Espresso Tonic
✦ Espresso Tonic
說實話,呢杯Tonic真係好好飲,遇店長所講,咖啡酸苦甜都好平均,入口好順喉,加埋梳打,夏天飲好梳乎!​
Latte
✦ Latte HK$40​
奶泡綿密,咖啡香濃,味道不錯。​
2021-06-15
$80 (Tea)
Caramel Flan Cake
Basque Burnt Cheesecake