2022-01-20
邊個話外賣就一定頹食?邊個話堂食畀租多過食飯?美貌與內涵並重,色、香、味俱全嘅日式便當,新蒲崗同觀塘都搵得到。其實真係食咗呢間咁多次,都仲欠佢一篇認真詳細嘅食評。 第一次幫襯、或者有選擇困難症(貪)嘅(心)人(例如我),首選 招牌重光弁当 ($65HKD) 。 對女士嚟講真係份量十足, 由沙律、配菜、主菜到飯,每一樣各有千秋,都非常用心! 主菜有大塊脆口吉列鱈魚扒、 彈牙又鮮味嘅吉列蝦餅,同埋超薄粉漿,肉質超腍唔嚡口嘅日式炸雞。沙律除咗各種沙律菜, 仲有車厘茄同粟米。加上正宗日式柚子醋畫龍點睛,夠清新開胃。 配菜有少少醃蘿蔔、枝豆同關東煮常見嘅煮蘿蔔片同星星形魚腐。連個飯都非常精彩:大量子菜飯素加上超酸日式梅子一粒,誠意爆燈。(圖下)炸雞便當 ($65 HKD)特別推介日本粟米濃湯可樂餅($38 HKD X4) 鍾意香甜粟米,加奶類製品嘅朋友萬勿錯過! 即使外賣返去,外皮依然脆口不在話下,入面仲有輕微爆漿效果;但係又唔會過份流心而淥親嘴。 而且入面至少會有一粒原粒粟米🤣 熱辣辣又鹹中帶甜,最啱冬天食!
(圖下)炸雞便當 ($65 HKD)
熱辣辣又鹹中帶甜,最啱冬天食!