2022-10-05
朋友生日,睇左OpenRice介紹,加上睇左最近期既食評都好似唔錯,又有海景同生蠔,就決定去呢度食生日飯。由於朋友生日,所以我特別remark左生日同想要海景位置,不過唔知係咪我少book檯食飯,remark係咪好多餐廳都唔會睇?去到餐廳先通知戶外位置裝修緊冇開放,其實唔係話唔坐海景唔得,不過客人remark左生日同有特別要求,做唔到俾個電話講聲會舒服好多,令我覺得booking system既remark係冇用。第一次幫襯呢間餐廳,見到有tasting menu,就諗住方便唔駛諗食乜叫左一個一人份,另外叫多半打生蠔。半打生蠔率先上檯,的確係唔錯,幾鮮甜,性價比都ok。跟住到tasting menu 既前菜上檯,一人份既一件鵝肝醬多士,老實講冇咩驚喜,正常發揮,餐湯係清雞湯加法式雲吞,主菜+$88叫左韓式牛面頰+西冷牛扒,兩款牛既味道都幾唔錯,煮得好腍好入味。食完主菜再叫左一個卡邦尼意粉,呢個卡邦尼個人覺得幾出色,一上檯我地兩個都同時覺得好香,應該用左白酒炒香,撈埋溫泉蛋都唔會太水同太杰,成餐飯最深刻竟然係呢個卡邦尼意粉。最後食埋甜品,係一個法式焦糖燉蛋,上面加左少少Tabasco,食
最後食埋甜品,係一個法式焦糖燉蛋,上面加左少少Tabasco,食到輕微辣味,再配一shot咖啡酒,餐廳好想做到一個特別既味道,但未能留下深刻印象。
總括黎講,一人份tasting menu 前菜+湯+主菜+甜品,計埋加一大約五百幾,呢個份量同質素就有d失望,就算一個人食晒都好似食左陣風咁,最匪夷所思既係我地見到其他檯既客人叫主餐牌既燒雞、青口、牛扒好似都比tasting menu出色同抵食,我就好疑惑tasting menu唔係俾客人用相對抵既價錢試到你餐廳既前菜餐湯主菜同甜品既咩🤔🤔🤔基本上食完呢個tasting menu應該係冇下次,如果唔係叫多左個卡邦尼意粉,我真係會覺得呢間餐廳純粹係食鋪租,我同朋友都相信主餐牌既食品應該真係唔差,但真係未必有下一次