2024-03-18
又係加班嘅日子,放工即刻約埋同事那那聲去醫肚先,最後我揀咗去「十二味」食大大盤嘅香鍋,呢個鍋我已經食過好多次,可以根據自己嘅口味配搭唔同嘅食材,單單食材已經多達三十幾款,而所有餸都可以揀辣度/唔辣,啱晒我唔食得辣嘅同事😆秘製醬香鍋自選食材我地揀咗雞翼、滷水肥腸、鵪鶉蛋、土豆同寬粉,每個香鍋上都會灑上白芝麻、芫茜同脆豆,食落特別香口,單骨雞翼經炸過後,個皮脆脆地零舍入味,滷水肥腸乾扁後外面脆裏面軟腍帶少許脂肪,食多幾舊亦唔會覺得油膩,土豆切條,每條都裹滿白芝麻同醬汁,香脆內軟,粉粉嘅口感非常好食😋香鍋必點嘅寬粉,煙煙韌韌又Q彈,同香濃嘅醬汁絕配👍🏻川香回鍋肉份量十足大大碟,半肥瘦嘅五花腩加入香蔥同京蔥去爆炒,夠晒鑊氣,五花腩食落一啲都唔會覺得肥膩,油份已經迫出,彈牙有咬口,用黎送飯一流黯然銷魂炒飯炒飯乾身粒粒分明,火候十足,材料勁豐富,加入蝦仁、豆角、肉碎、蛋、紅蘿蔔同雪菜,蝦仁新鮮爽口,豆角爽脆,每一啖都食到唔同嘅材料,口感豐富而有層次📍十二味 (LADDER Dundas) (旺角)旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓人均消費:$200-300食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️
秘製醬香鍋
川香回鍋肉
黯然銷魂炒飯
📍十二味 (LADDER Dundas) (旺角)
旺角彌敦道575號LADDER Dundas 2樓
人均消費:$200-300