2016-12-10
貴陽牛肉粉!!!!點解我咁high?因為本人第二個鄉下就係貴陽,由於大部份親戚移居左去山明水秀四季皆宜的貴陽,所以我都成日返去探親~~~說真的,當地的菜式並不是本人的口味,酸跟辣本人都不好,但!!!唯獨對當地的牛肉粉情有獨鍾!!首先此菜式可辣可不辣,隨你喜歡~而且牛肉片非常非常嫩滑香口,配上白白淨淨的米線,配料就算不多,味道亦沒有多複雜,但完全稱得上當地代表美食!令人一試上癮~~~餐廳menu簡單明瞭,除左主打湯米線/涼拌米線,另有小菜同甜品飲品,完全不會花多眼亂,有選擇困難症既我都只係五分鐘內搞點落單:)米線當然要選擇主打中的主打---全家福牛肉粉!!入面不同部位的牛,牛肉亦特別特別的多, 有牛筋、牛肚、牛肉丁等~仲有豆乾,滷蛋~非常豐富~~~由於喉嚨有d痛,所以嗌左唔辣,但湯底仍然好入味,而且每枱都有齊咸、辣、酸、麻既調味料可以自己調味,喜歡重口味的我加d麻加d酸,胃口即時加碼!!除左米線,仲叫左個手撕雞小菜,手撕雞屬於中辣,用黎送清湯粉一流!一啖牛肉一啖雞肉,好滿足!!~~
餐廳menu簡單明瞭,除左主打湯米線/涼拌米線,另有小菜同甜品飲品,完全不會花多眼亂,有選擇困難症既我都只係五分鐘內搞點落單:) 米線當然要選擇主打中的主打---全家福牛肉粉!!入面不同部位的牛,牛肉亦特別特別的多, 有牛筋、牛肚、牛肉丁等~仲有豆乾,滷蛋~非常豐富~~~由於喉嚨有d痛,所以嗌左唔辣,但湯底仍然好入味,而且每枱都有齊咸、辣、酸、麻既調味料可以自己調味,喜歡重口味的我加d麻加d酸,胃口即時加碼!! 除左米線,仲叫左個手撕雞小菜,手撕雞屬於中辣,用黎送清湯粉一流!一啖牛肉一啖雞肉,好滿足!!~~