2023-01-30
入來大埔一定要來食Polaris!好多區外嘅朋友仔都專登嚟食,就知道有幾出色啦~無論前菜到甜品,每一樣都非常好味,而且食咗幾次都keep到水準。檸檬蜂蜜糖漬蕃茄|$42唔食蕃茄嘅我都愛上咗呢個前菜!蕃茄去皮配上蜜糖,成粒都好甜,有蕃茄味冇草青味,加上有檸檬成個感覺好Flash。慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉|$228可見圖片豬鞍份量有幾足,超級厚身!豬鞍用上慢煮烹調,肉質鮮嫩完全唔韌。底下配上青蘋果蓉同埋薯蓉,成個好match,想讚一讚薯蓉好好味。虎蝦龍蝦汁扁意粉|$98一上枱已經聞到好香虎蝦味,想講呢個龍蝦汁意粉好食過好多出面既cafe,而且價錢合理,龍蝦汁係濃郁,唔會好稀/有溝咗水嘅感覺。自家製提拉米蘇|$58提拉米蘇唔甜,又有好濃咖啡味,cream方面都做到好滑,食到有層次感。小山園日式焙茶|$44必飲的飲品,飲過唔同舖頭嘅焙茶,polaris係好飲的,超濃郁焙茶味,飲完一杯想再飲一杯。
檸檬蜂蜜糖漬蕃茄|$42
慢煮加拿大保濕豬鞍·青蘋果蓉|$228