2022-12-18
我同女友係朗豪坊行完街好肚餓,順便係朗豪坊食,埋飯,今次揀左十十川滬料理。裝潢有別一般充滿中國藝術氣息既四川餐廳,十十川滬料理走一個清新路線。餐廳有小菜,亦有川滬火鍋。- 椒麻雞雞本身唔算太嫩滑,不過以麻取勝,下面有爽脆既青瓜墊底。我地揀左小辣所以辣度適中。- 涼拌萵荀絲口感爽脆而且帶點酸辣味道👍🏻- 十十海鮮炒飯炒飯唔算太濕潤,海鮮包括蟹柳、鮑魚粒同蝦,我同女友分別食左三大碗,份量十足。- 豆苖沙白湯豆苖非常嫩口,沙白肉厚,味道鮮甜。眾所皆知沙白最適合用嚟煮海鮮湯,豆苗同沙白令湯底變得非常清甜。- 酥皮鳳梨奶黃窩餅我超級鍾意呢個窩餅😍,口感有少少似老婆餅,外皮酥脆,入面餡料係新鮮鳳梨蓉同奶黃醬,味道一流,而且唔膩。所有菜式都唔錯,酥皮鳳梨奶黃窩餅係我最鍾意既一道菜,真係食唔停口。
- 椒麻雞
- 涼拌萵荀絲