2015-10-26
之前已經聽過元朗既朋友講過: ”想食新派韓國野唔使諗, 去119”, 當時都唔知係咩. 但好好彩佢近排係上環開左分店 119 Plus. 勁愛韓風既我緊係即刻收工同我既FOOD BUDDY一齊去試啦!119 Plus 係正新紀元入面,位置超方便亦都岩哂我地放工想醫肚既上班族個鋪位唔算大, 但裝修好特別, 以韓國交通為主題, 感覺幾新鮮朋友話必食既一定係十分出名既大鐵鎚系列, 我地揀左大鐵鎚炸醬面, 應該最能代表韓國菜吧? 用鎚仔剝開脆脆既外皮, 同入面既炸醬面攪拌一齊食真係第一次見, 好有特色. 更值得一讚既係個炸醬面本身已經炒得好香, 有微微既黑椒味, 材料十足亦都唔見油膩, 一向怕油膩既我都食左好幾碗喔跟住叫左芝士豬肋骨, 之前都有係第2D餐廳食過, 大多都有好濃烈既芝士味, 其實只要鍾意食CHEESE既人都會好鍾意食, 而119 Plus 既RIBS做得算係比較好, 芝士感覺冇好黃好肥既感覺, 個RIBS本身都有整得好入味好軟身. 冇比芝士搶哂本身既味道. 如果能夠再放多少少粟米增加口感就PERFECT了食到咁上下就緊係要叫番杯119既特飲, 唔飲酒既我地叫左HATAI RITA
個鋪位唔算大, 但裝修好特別, 以韓國交通為主題, 感覺幾新鮮 朋友話必食既一定係十分出名既大鐵鎚系列, 我地揀左大鐵鎚炸醬面, 應該最能代表韓國菜吧? 用鎚仔剝開脆脆既外皮, 同入面既炸醬面攪拌一齊食真係第一次見, 好有特色. 更值得一讚既係個炸醬面本身已經炒得好香, 有微微既黑椒味, 材料十足亦都唔見油膩, 一向怕油膩既我都食左好幾碗喔 跟住叫左芝士豬肋骨, 之前都有係第2D餐廳食過, 大多都有好濃烈既芝士味, 其實只要鍾意食CHEESE既人都會好鍾意食, 而119 Plus 既RIBS做得算係比較好, 芝士感覺冇好黃好肥既感覺, 個RIBS本身都有整得好入味好軟身. 冇比芝士搶哂本身既味道. 如果能夠再放多少少粟米增加口感就PERFECT了 食到咁上下就緊係要叫番杯119既特飲, 唔飲酒既我地叫左HATAI RITA, 我自己就幾鍾意波蘿RITA. 唔太甜得黎果味較重, 兩個人SHARE一大杯其實已經好足夠 最後上 炸雞沙律, 本身想像將炸物連埋咁FRESH既沙律菜一齊食好似有D怪, 但原來配上甜甜酸酸既莓汁就大大減輕炸雞既油膩感. 不失沙律既清新, 真係幾好既新配搭, 沙律唔再係單單既一堆菜既MIXTURE, 而且雞都炸得唔錯, 讚! 總括黎講真係一個幾好既新派韓國菜, 價錢亦算十分合理, 幾有自成一格既特色. 以後係上環想食韓國野又多一個好選擇LU!!