2017-09-12
之前行銅鑼灣都見過京林屋,好想入去食,但次次都係食完飯先經過,一直未有機會食。最近有朋友係面書share太古城開左間分店,又了起我條引,近近地就決定去試下!地點好方便,一出太古站行兩三分鐘就到。店舖好闊落,唔會為左擺多幾張枱就逼到行都行唔到。店內光線好足,米米地色既裝修令人好舒服。職員有禮,話說隔離枱有位孕婦入座,女職員好細心甘分咐同事要準備杯暖水,好窩心!講返食物先!我地先叫左兩份主食:金目鯛定食,有麵豉湯、焙茶飯、漬物同超正既金目鯛!!第一次食金目鯛,愛上了!肉質好好好嫩滑!,厚肉,應該係腩位,有少少肥肉,食落好滑,皮好厚,好多骨膠原!哈哈個汁唔咸,limlim地,甜甜地,正到爆!京式鰻魚飯都係有麵豉湯同漬物。飯面有蛋絲同紫菜絲,鰻魚好林好滑,無骨,成碗熱辣辣!鰻魚有啲汁,濕濕地,撈埋飯食,好正!焙茶沙冰雪糕雪糕好creamy,好香滑既奶味,中間夾住清清既茶香味!沙冰都好濃,唔會因爲係沙冰就淡晒。正!焙茶卷蛋卷蛋好"海棉",好林,好香焙茶味。清清地,中間啲cream甜度剛好,食完都唔會好流。好soft!抹茶芝士蛋糕抹茶味較芝士味重,好滑溜!餅底好香,咸咸地,有少少似肉桂味,好特別,
講返食物先!
我地先叫左兩份主食:
金目鯛定食,有麵豉湯、焙茶飯、漬物同超正既金目鯛!!
金目鯛定食
第一次食金目鯛,愛上了!
個汁唔咸,limlim地,甜甜地,正到爆!
京式鰻魚飯
都係有麵豉湯同漬物。
京式鰻魚飯
焙茶沙冰雪糕
焙茶沙冰雪糕
焙茶卷蛋
焙茶卷蛋
好soft!
抹茶芝士蛋糕
抹茶味較芝士味重,好滑溜!餅底好香,咸咸地,有少少似肉桂味,好特別,好好味!抹茶雪糕都係抹茶味較重,好濃,唔會太甜。底既紅豆好林,好沙,相比雪糕甜少少,撈丸子食剛好!
超正!唔捨得甘快食晒
抹茶芝士蛋糕
食甜品梗係要食杯茶啦!
會有張紙仔教我地點沖,仲有個沙漏幫我地計時呢杯叫朝薰,比玫瑰蘋果茶濃茶味,好香茶味。
焙茶朝薰
我呢杯係玫瑰蘋果煎茶
好香,飲得出有玫瑰同蘋果既香味,兩者好夾。清清地俾我既感覺好fresh,relax我地沖左幾次都仲有味。
玫瑰蘋果煎茶
一路食甜品一路嘆杯茶真係好正!最佳享受!加上呢度位置坐得好舒服,好適合情侶或好姐妹一齊黎談心,食件餅。
今晚好滿足,食物係厄like之選!哈哈!一定會再黎!