2005-01-24
星期日,一改往時成家飲茶的習慣,轉為食西餐,是媽媽提議來這兒的,因為她曾跟妹妹來吃,覺得唔錯。我們兩點幾入坐,妹妹說2:30 o既下午茶有好多款式,她寧願等下午茶,我和姐也跟她一起等。於是爸爸、媽媽和弟弟先點,要了海鮮焗飯,蒜香牛仔柳跟飯和海南雞飯。因叫了兩個set,所以有餐湯飲,個羅宋湯其實幾好味,可惜落得太多紅椒,偏辣;焗海鮮飯做得不錯,料足,但不太新鮮,蝦肉及帶子仲有好大朕雪藏味,不過面頭o既芝士忌廉汁好香濃,撈飯吃真係流;蒜香牛仔柳跟飯和海南雞飯ok啦,不過不失,冇乜特別。 2:30時,侍應換了下午茶餐牌,真係有成24款任你揀,全部都係$25,認真抵。叫了日式海鮮炒鳥冬和咖喱牛腩飯。咖喱牛腩o的牛腩炆得都算腍,但咖喱就麻麻,因為椰汁落得太多;至於碟日式海鮮炒鳥冬,真係不知所謂,先講麵條,我敢說不是鳥冬是上海粗麵,仲要係冇出水o個隻,難食兼哏胃;配料o既蜆、蟹柳、帶子粒、八爪魚仔、椰菜、洋蔥、芽菜…炒都未熟透,微暖,尤其是椰菜和洋蔥,仲臭青的,yuk >~< ,仲重最大一個致命點係,極級油,夾起麵條時,會見到o的油滴緊落o黎,十分恐怖。