2020-12-29 1024 views
琴晚去買外賣,叫左個西蘭花蝦球鮮魷,75元,唔算平唔算貴。坐左5分鐘之後個肥佬老闆(應該係老闆,見到收銀處貼哂上tvb同藝員合照)走黎同我講話冇西蘭花,可唔可以轉芥蘭,我話冇所謂。之後再等左10分鐘左右佢再走埋黎話要收多5蚊。我就同佢講落order既時候你又冇話冇西蘭花,而家轉隻菜唔洗加錢掛?!我先唔比較西蘭花定芥蘭貴D,落order時候冇check清楚廚房有冇又要人等左咁耐係咪都唔好意思要人俾多D錢?做生意唔係咁斤斤計較掛?個老闆又反駁話個蝦球好貴,我心諗關個菜咩事?如果嫌賺得少你就定價高D,明碼實價,況且你又冇寫明轉芥蘭要收多幾錢,其實價錢任你嗡。之後講唔夠兩句就發霉氣話唔啱就取消左佢,我等左咁耐火都黎埋,取消就取消!最後仲要我叫佢俾返錢我先醒起未退錢。其實我都幫襯左哩間野好耐,憑良心講句食物質素都唔錯,應該有好多熟客返轉頭。但係你再唔休做都唔係咁樣態度待客,尤其疫情期間,我以後都唔會再幫襯了。咁做生意法早執早著,元朗大把好野食,唔係得你一間。

2020-12-28
TakeAway