2021-12-31
行完千色,千色匯1期2樓有間食泰國料理的餐廳,見佢有個泰抵食二人餐 SET FOR 2喎$188堂食仲要免加一,咁抵就同個FD 一齊試下。前菜:泰式咸蛋青木瓜沙律爽辣的青木瓜沙律,係一個好好的開胃菜。入面撈咗少少咸蛋粒,調起個沙律味,仲有少少蝦乾,增加咸鮮味,沙律本身已經用咗酸辣的魚露調味。主食:1. 秘製燒豬頸肉切到薄薄地的豬頸肉燒得好香脆,肉質唔會好乾柴,另外有個醬汁配返,我地覺得唔點都好夠味,呢個朋友大推。2. 紅咖哩牛腩原來都好大碗㗎,配料有冬瓜,薯條先係重點,炸過先炆,形狀會完整啲,食落更香口。紅咖哩顏色雖然深味道濃,但唔辣偏甜。唯一缺點係個牛腩煮得過火有點柴。小食:泰式拼盤有蝦餅、蔗蝦、春卷及魚餅各有兩件,當中以魚餅最特別,帶有少少冬蔭功,外面係米紙的春巻就略為油咗啲,仲有泰式辣醬可以沾。但如果貪心的你,呢個多款式的泰國小食真係滿足哂了。套餐奉送兩碗泰式船麵,用咗金邊粉做麵。船面湯底非常濃,咁樣配合主食好似食緊超多餸的船麵,如果唔飽的話仲可以配飯。另外我地加$38追加咗冬蔭功湯,佢係火鍋上,入面有兩隻爽口大蝦,煮個陣留意住唔好煮到過熟。冬蔭功湯的酸味好強烈,辣係慢慢滲出黎,
前菜:泰式咸蛋青木瓜沙律
主食:
1. 秘製燒豬頸肉
2. 紅咖哩牛腩
小食:泰式拼盤
另外我地加$38追加咗冬蔭功湯,佢係火鍋上,入面有兩隻爽口大蝦,煮個陣留意住唔好煮到過熟。冬蔭功湯的酸味好強烈,辣係慢慢滲出黎,愈食愈刺激啊!
飲品:
泰式熱奶茶(+5)
通常泰奶都好甜,呢個落啲練奶少,飲到濃濃的泰茶味,少少甜,好啱冬天飲暖粒粒。
青檸梳打(+12)
同啤酒杯一樣SIZE,本身落咗半杯青檸汁,飲個陣自己再落埋SINGHA 的梳打水,酸酸地好開胃。