2023-10-20
我最鍾意就係食午市定食 通常都係最抵食又豐富 曜嘅午市食食分左兩種 一種係午市定食 價錢比較經濟但都已經包左沙律 茶碗蒸同埋鯛魚湯 另一種係商務套餐 類似Omakase 可以食齊刺身壽司燒物仲有和牛壽喜燒咁樣 價位得1個 就係$680 老實講都有啲興趣 睇餐牌都見到幾豐富 但第一次黎食就先試試食物水準 所以今次同朋友叫左午市定食先 一生一熟 感受下食物質素先🤣🤣🍡花膠雞凍x蟹黃茶碗蒸x鯛魚湯平時好少提定食嘅沙律同蒸蛋同湯 因為通常都係一堆菜同胡麻醬 麵豉湯咁樣 但曜嘅跟餐配菜係三樣都咁精彩前菜係一個花膠雞凍 從來冇見過花膠雞係呢個型態 凍冰冰好似食啫喱咁 打卡呃like一流 又靚又開胃🍧重點大推茶碗蒸 店員介紹係蟹黃茶碗蒸個陣本身都有啲不以為然 因為好多餐廳都會咁講 最後可能係兩三條蟹肉 有啲蟹籽咁😂😂但曜嘅蟹黃茶碗蒸係真的😱超級濃蟹膏同蟹肉味 仲用左栗子調味 啖啖都好濃蟹味 係我最驚喜嘅一道菜😬 鯛魚湯睇相可以睇到靚靚奶白色 飲落的確好香魚味 質地亦都係稠稠的有料!少少美中不足係冇料 想有啲豆腐/紫菜𡁻下🤤終於到主菜🐟鹽燒鮮白鱔($228)🍣刺身定食6點($468)先講熟食 首先燒白
🍡花膠雞凍x蟹黃茶碗蒸x鯛魚湯
重點大推茶碗蒸 店員介紹係蟹黃茶碗蒸個陣本身都有啲不以為然 因為好多餐廳都會咁講 最後可能係兩三條蟹肉 有啲蟹籽咁😂😂但曜嘅蟹黃茶碗蒸係真的😱 超級濃蟹膏同蟹肉味 仲用左栗子調味 啖啖都好濃蟹味 係我最驚喜嘅一道菜😬
終於到主菜
🐟鹽燒鮮白鱔($228)
🍣刺身定食6點($468)
先講熟食 首先燒白鱔定食坊間真係好少見 所以必叫 白鱔皮脆肉彈牙 有8舊 份量都唔少 再配上黃金和牛炒飯 即係用和牛嘅油炒嘅飯 兩樣一齊食係齒頰留香🤭
刺身方面 6點每種類有兩片 最驚喜係竟然有拖羅 仲要油脂分布好靚嘅拖羅 值回票價 其次驚喜係右口魚 左口魚見得多好少見右口 白身魚偏淡口 魚嘅鮮味好突出 其餘有間八赤蝦同赤貝等等😬😬
值得下次再黎食下佢地嘅商務套餐😬😬