2023-05-10
早前有朋友食過尖沙咀鮨鎧覺得唔錯,於是趁假期就約咗幾個朋友一齊去食午市Omakase,分別有 $580/$880位嘅Set,後者主要分別係多咗刺身。我地選擇咗Lunch Omakase $880/位✨前菜▪️ 蟹肉蟹膏豆腐 蟹膏豆腐鮮味濃郁,食起來仲好幼滑,而蟹肉本身味道已經鮮甜,係完美嘅配搭。▪️酸薑 + 蒜頭漬蒜頭漬係自家調製,係一道營養價值豐富嘅開胃菜;酸薑冇渣,酸辣度啱啱好。✨日式蒸蛋▪️海鮮茶碗蒸茶碗蒸蛋香味濃,入口幼滑,材料都好豐富,有鮮蝦、仲有好多三文魚籽,食落鮮甜仲帶有鹹香嘅鮮味。✨時令刺身4款▪️間八魚肉味道清甜,濃郁香醇帶有少少脆口嘅咬感,味道非常獨特。▪️長崎縣小長井生𧐢蠔肉飽滿又肥美,味道清甜,海水味唔會太重,配上鹹香嘅鳥魚子粉和少少青檸汁,食落更帶出鮮味。▪️火炙油甘魚 油甘魚好肥美,火炙後將魚油逼出來,令魚更香、加埋師傅自家製嘅柚子麵豉醬、蔥花、醬油脆脆,食起來非常美味。▪️紫海膽 / ▪️梭子魚紫海膽味道非常清甜,食落順滑入口即溶,再配搭吞拿魚蓉、黑魚籽、三文魚籽鮮味更出眾,仲有金箔嘅點綴,係一個完美嘅配搭。梭子魚魚肉嫩滑,炙燒後可以令魚油滲入魚肉入面,食起來更香更美味。
我地選擇咗Lunch Omakase $880/位
✨前菜
▪️ 蟹肉蟹膏豆腐
▪️酸薑 + 蒜頭漬
✨日式蒸蛋
▪️海鮮茶碗蒸
✨時令刺身4款
▪️間八
魚肉味道清甜,濃郁香醇帶有少少脆口嘅咬感,味道非常獨特。
▪️長崎縣小長井生𧐢
▪️火炙油甘魚
▪️紫海膽 / ▪️梭子魚
✨季節酒肴1款
▪️ 鯛魚真子
白子就食得多,真子就第一次食,係魚嘅卵巢,食落唔腥口感較結實,都幾特別。
✨手握壽司6件
▪️赤貝壽司 - 帶鮮味,食落爽脆又鮮甜。
▪️中拖羅 - 魚味濃郁,魚油味道甘香,入口都已經半溶,正呀。
▪️赤鯥 - 肉質Q彈油脂都相當豐富,味道鮮甜。
▪️牡丹蝦 - 蝦肉咬落爽口,加咗少少烏魚子粉,食落味道更甘甜。
▪️池魚 - 食落鮮甜爽口,魚油香味濃郁,加咗柚子皮能帶出魚肉嘅鮮味。
▪️海膽 - 海膽味道濃郁甘甜,入口即溶,好滿足呀。
▪️鏗魚 - 口感比較清新爽口,魚味香濃。
✨湯
大蜆麵豉湯,材料豐富,湯頭鮮味濃郁,食完刺身壽司飲啖碗熱湯就最適合。
✨甜品
▪️靜岡蜜瓜 + 海鹽雪糕
蜜瓜香甜有多汁;海鹽雪糕食落幼滑,奶味香濃,食埋甜品好滿足。
食後感:
食材都好新鮮,店員親切。
師傅好風趣幽默,坐住吧枱同師父互動增添氣氛。
📍鮨鎧 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖