2017-04-03
經常喺ig/fb都見過呢間沾麵/拉麵蹤影,我都mark低左想試好耐喇週二晚上趁收早就同男朋友過左黎銅鑼灣,估唔到平日客人都幾多,熱潮仲未過嗎?好在兩位比較好,多個人都要等位呀…店內座位比想像中多,一邊係圍住師傅嘅傳統日式吧枱,旁邊係二人、四人枱,空間感足,唔會好逼。(因為客人太多,我就冇特別影相喇,費事影到人地)つけめんTETSU而家實施早豚晚沾,有特別喜好沾麵/拉麵嘅客人要留意喇,上午只供應豚骨拉麵;17:30後就供應沾麵。唔想撲空都留意呢!除左普通沾麵($89),而家仲有一款期間限定嘅特製咖喱沾麵($89)~另外有7款小食、幾款飲品。沾麵可以自選冷/熱、普通(200g)/大份量(300g)、要唔要辣、蔥,唯味玉係要追加的。沾麵 $89我嘅沾麵揀左熱上,如果想麵質再彈牙爽口啲,可以選冷上。為左試番最原本嘅味道,我就冇加辣。所以上枱嘅時候,就係一碗清湯麵、一碗熱湯底。麵質較粗身,有啲似烏冬狀,睇番原來佢地嘅麵正正就係以烏冬用嘅麵粉製成麵條~掛湯力中上,食落帶嚼勁,有微微小麥味道。湯底用上大量豚骨、雞湯、魚介熬製而成,色水較深,味道濃郁,齋飲湯當然會覺得有少少鹹,沾著麵食就剛好。麵嘅份量
好在兩位比較好,多個人都要等位呀… 店內座位比想像中多,一邊係圍住師傅嘅傳統日式吧枱,旁邊係二人、四人枱,空間感足,唔會好逼。
(因為客人太多,我就冇特別影相喇,費事影到人地)
唔想撲空都留意呢! 除左普通沾麵($89),而家仲有一款期間限定嘅特製咖喱沾麵($89)~
另外有7款小食、幾款飲品。 沾麵可以自選冷/熱、普通(200g)/大份量(300g)、要唔要辣、蔥,唯味玉係要追加的。 沾麵 $89
所以上枱嘅時候,就係一碗清湯麵、一碗熱湯底。
掛湯力中上,食落帶嚼勁,有微微小麥味道。
裡面仲有荀、叉燒,叉燒就比較瘦,但都唔會柴、韌。
另外佢地有熱石提供,以防湯底變涼,有需要可以問店員拎,都係貼心嘅安排,不過可能我食野比較快,都唔需要熱石幫忙,我已經食哂碗麵~ 味玉付半熟蛋 $9 (追加)
味玉嘅流心度唔算高,叫半熟蛋合理,用酒去煮,香就幾香,但蛋味流失左,而且口感有啲怪,粉粉地咁。
呢度嘅小食就唔貴,所以點左兩客試試。
餃子話就話係小辣,但就唔係好覺~
見有唔少人讚呢個炸雞,不過老實講有少少失望。
所謂辛辣只係面頭灑左一陣辣粉,份量唔太平均,面頭會辣,如果分兩啖食,淨低後半part就冇味。
不過唔知係咪早排睇太多好評,以致有少許期望太高(?!) 小食就普普通通,冇乜特別。
有機會要下午黎試試佢地嘅拉麵啊~
餐牌: