1K
2017-04-03 2365 views
經常喺ig/fb都見過呢間沾麵/拉麵蹤影,我都mark低左想試好耐喇週二晚上趁收早就同男朋友過左黎銅鑼灣,估唔到平日客人都幾多,熱潮仲未過嗎?好在兩位比較好,多個人都要等位呀…店內座位比想像中多,一邊係圍住師傅嘅傳統日式吧枱,旁邊係二人、四人枱,空間感足,唔會好逼。(因為客人太多,我就冇特別影相喇,費事影到人地)つけめんTETSU而家實施早豚晚沾,有特別喜好沾麵/拉麵嘅客人要留意喇,上午只供應豚骨拉麵;17:30後就供應沾麵。唔想撲空都留意呢!除左普通沾麵($89),而家仲有一款期間限定嘅特製咖喱沾麵($89)~另外有7款小食、幾款飲品。沾麵可以自選冷/熱、普通(200g)/大份量(300g)、要唔要辣、蔥,唯味玉係要追加的。沾麵 $89我嘅沾麵揀左熱上,如果想麵質再彈牙爽口啲,可以選冷上。為左試番最原本嘅味道,我就冇加辣。所以上枱嘅時候,就係一碗清湯麵、一碗熱湯底。麵質較粗身,有啲似烏冬狀,睇番原來佢地嘅麵正正就係以烏冬用嘅麵粉製成麵條~掛湯力中上,食落帶嚼勁,有微微小麥味道。湯底用上大量豚骨、雞湯、魚介熬製而成,色水較深,味道濃郁,齋飲湯當然會覺得有少少鹹,沾著麵食就剛好。麵嘅份量

好在兩位比較好,多個人都要等位呀…

(因為客人太多,我就冇特別影相喇,費事影到人地)

唔想撲空都留意呢!

另外有7款小食、幾款飲品。
沾麵可以自選冷/熱普通(200g)/大份量(300g)、要唔要,唯味玉係要追加的。
沾麵 $89

所以上枱嘅時候,就係一碗清湯麵、一碗熱湯底。
沾麵

掛湯力中上,食落帶嚼勁,有微微小麥味道。
沾麵
麵嘅份量唔少,男士都應該足夠。
但就唔係食過最濃厚嘅沾麵湯底~(留意佢地嘅筷子有坑紋,夾起麵上黎都會方便啲)

裡面仲有荀、叉燒,叉燒就比較瘦,但都唔會柴、韌。

另外佢地有熱石提供,以防湯底變涼有需要可以問店員拎,都係貼心嘅安排,不過可能我食野比較快,都唔需要熱石幫忙,我已經食哂碗麵~
味玉付半熟蛋 $9 (追加)

味玉嘅流心度唔算高,叫半熟蛋合理,用酒去煮,香就幾香,但蛋味流失左,而且口感有啲怪,粉粉地咁。
味玉付半熟蛋
水餃子 (小辣) $29/5粒

呢度嘅小食就唔貴,所以點左兩客試試。

餃子話就話係小辣,但就唔係好覺~
水餃子
餃子皮都幾薄身,而且幾大粒。
水餃子
自家製辛味炸雞 $39/5個

見有唔少人讚呢個炸雞,不過老實講有少少失望。

所謂辛辣只係面頭灑左一陣辣粉,份量唔太平均,面頭會辣,如果分兩啖食,淨低後半part就冇味。
自家製辛味炸雞
炸粉較厚身,雞皮食落唔脆,反而粉感重。幸好,裡面嘅雞肉都幾嫩。
自家製辛味炸雞
整體黎講,つけめんTETSU嘅沾麵都冇令我失望,湯底、麵質都係我喜歡嘅類型

不過唔知係咪早排睇太多好評,以致有少許期望太高(?!) 小食就普普通通,冇乜特別。

有機會要下午黎試試佢地嘅拉麵啊~

餐牌:
2017-03-28
$90 (Dinner)