2016-03-16 1025 views
今天部門食飯, 來了這裏飲茶, 因為唔想諗, 見到有一個套餐都好似好OK, 所以就叫左一個套餐啦. 這個的前菜係蝦片及花生, 蝦片都好脆口的, 同埋好少見有蝦片做前菜, 花生都好香口, 好味.我們還點左其它的點心呀, 有雪山叉燒包, 賣相都吸引, 白雪雪咁的, 入面的叉燒都好夠味, 又唔會好肥的. 仲有豆腐, 一條條好似金磚咁的, 外面炸到金黃色, 好香口, 入面的豆腐仍然保持好白又好滑身.叉燒, 賣相好吸引, 好多蜜糖的樣子, 甜甜地好好味喎, 叉燒唔算好肥, 入口即溶咁, 好容易咬開的, 燒得好靚同埋係用梅頭的位置, 所以咁淋身, 又唔會好鞋的感覺.個套餐有個發財瑤柱海味羹, 都好足料的, 有冬菇絲, 瑤柱, 金菇絲等等, 味道適中, 唔會好濃及過咸. 份量都好足夠的.點心拼盤, 蝦餃, 燒賣, 賣相都好吸弔的, 蝦餃夠晒晶瑩, 入面的蝦都好大隻, 又好爽口彈牙架. 好好味, 燒賣樣子都好靚, 唔係肥豬肉咁的, 有蟹子, 冬菇, 蝦肉的. 真的唔肥呀, 好爽口的蝦肉. 冬菇的味道又好香, 淡淡的潮式蒸粉果. 好大隻的粉果呀, 雖然個皮厚左少少, 賣相唔太討好外, 但都好飽滿的, 好
潮式蒸粉果. 好大隻的粉果呀, 雖然個皮厚左少少, 賣相唔太討好外, 但都好飽滿的, 好多料係入面, 一啖咬落去就會漏晒D料出嚟, 好香韮菜味, 沙葛又夠爽甜. 仲有花生, 肉碎.
碧綠象拔蚌鳯尾蝦, 肉角配菜, 蝦都好多隻的, 又係好爽口, 夠清甜, 象拔蚌都好味, 唔會腥的. 份量都十分之足夠, 仲有紅椒, 黃椒, 顏色夠晒吸引.
杞子桂花糕, 初初仕應係唔知我們叫左個餐, 將D桂花糕, 春卷全部分開晒上, 後尾先補番俾我地, 桂花糕切到圓桶狀, 都好靚, 入面有桂花, 杞子, 好夠凍及好清甜的, 唔會好硬, 啱啱好.
崧子彩虹脆魚扒, 這個魚扒個汁好似好結身咁的, 魚扒上面有些崧子及洋蔥, 個汁都好甜, 魚扒啖啖都係肉, 都好厚身的, 都OK, 不過我覺得個汁太甜及太結啦.
臘味糯米飯, 個飯賣相麻麻, 都足料的, 有好多花生, 蔥花, 蛋絲. 仲有蠟肉粒, 但係唔係好入味, 同埋好實, 所以都食淨好多.
鮮菌漏時蔬, 冬菇, 秀珍菇, 下面係白菜. 好似有點齋, 唔係好好味.
當紅脆皮雞, 這隻雞都好香口, 夠晒金黃色的, 啖啖肉, 夠晒滑. 個皮好香脆. 加埋豉油一齊食, 正.
好豐富的一餐
2016-02-02