2016-11-12
潮福一直係蒸氣火鍋既代表,分店數目越來越多,而銷售模式亦從單點開始轉變成半任叫形式既晚市放題。今日同朋友來到厚福街,雖然潮福對面亦有一間形式相似既餐廳,但我地都決意要一試呢間出名老店,果然沒令人失望!一到潮福,已經見到8成滿座,好多都係慶祝生日或者朋友聚會,充滿歡樂既氣氛。侍應姐姐好快手咁比左放題紙比我地再講清楚收費。燉湯先來一人一壺燉湯,非常鮮甜而唔係味精味,入面仲有螺肉,呢碗湯已經加唔少分!乳鴿 每位半隻乳鴿等既時間較耐,不過係完全值得!乳鴿放入口時感覺到熱辣辣,外層香口而帶油份,乳鴿雖然唔太大隻但肉質嫩滑,無諗過食蒸氣火鍋都可以食到有質素既乳鴿!龍蝦 每位半隻龍蝦又係另一個驚喜之作,龍蝦肉上放有少許蒜蓉吊味,剛蒸好既蝦肉只要用叉從尾部叉起再向中間拉,便輕易拆出整條蝦肉。龍蝦入口彈牙鮮甜,蒸得剛剛好唔會硬身,全賴蒸氣鍋夠鐘時發出「咇咇」聲,即使環境幾嘈都容易聽到!貝類盛盆 自選海鮮 (4款)大元貝大元貝其實係蒜蓉蒜元貝,元貝好大粒所以剪開一半方便咬開同埋更加入味。元貝下放有粉絲,蒸熟後吸收左元貝既鮮味同蒜蓉既香味。美國桶蠔桶蠔蒸完之後其實中間仲有啲流質既感覺,如果你係完全唔食生蠔既
乳鴿 每位半隻
龍蝦 每位半隻
貝類盛盆
大元貝
美國桶蠔
蘇格蘭蟶子皇
馬拉糕
另一個重點係粥!蒸過咁多食物既精華全部流到粥底,即使唔加任何調味,只係加蔥已經夠甜夠好味,記得留肚食呀!