2019-10-29
秋涼的晚上,獨自一人回到舊居,尋舊路,尋舊時的美食,尋舊時的感覺。踏進門口,唔駛睇餐牌,唔駛睇價錢,一屁股坐下,再一望老闆,講聲照舊,一切心照不宣。讀者們以為"香港仔財記魚蛋粉",最好食一定係魚蛋,這樣想便中伏了。只有街坊才懂,這小店最撚手的是牛腩,凍奶茶和墨魚丸(我真係估你唔到呀!)。 小弟只是一介文棍,並不是攝影師,原諒我影相影得咁求其,$48有牛腩飯有湯連熱飲,份量亦適中,價錢亦算公道。紫菜湯味道一般貨色,但老闆都唔吝嗇紫菜既份量,誠意搭救。牛腩絕對係肥瘦適中,牛味同腩汁調教方面,廚子做出了一個絕佳既平衡,一舊半肥瘦牛腩入面埋藏住深不可測刀功,再加少少招牌辣椒油,食完之後係唔會搵得番呢種咁"Balance"既味道。驚訓唔著覺無叫奶茶,都淺談下呢度既奶茶,茶膽唔算太濃,入口好滑,唔太甜,奶咪頗重,驚甜可考慮"少奶"。至於另一名物"墨魚丸",小弟好少堂食,但此名物係小弟家族打邊爐時必備之食物,此物入口彈牙,豐富墨魚丸味,不過價錢唔平,除番開都近$4一粒,但此物為大圍打邊爐必備三寶之一,至於另外兩寶係咩名堂?賣個關子,下回我再返大圍搵食再為大家介紹。食完回家睡懶覺,衷心希望香港人洗盡煩
食完回家睡懶覺,衷心希望香港人洗盡煩惱絲,尋找美食只需隨心而行,才不負香港多年"美食天堂"之美譽。
PS:呢度有隻好肥既貓店長,唔係成日巡舖,兩年前意外,老闆用左幾萬蚊幫佢做左個大手術救番佢一命(腹部仲有條大疤痕),人多時會出來巡舖,有緣就會見到。
最後,謝謝大家聽我發牢騷,下次再見。