2019-01-21
1960 views
Felix 一直係小妹wishlist 的top 5, 雖然知道呢到的食物水準只屬一般,但就係鐘意呢到環境靚,又有維港睇🤗,一直都好想黎。今晚就揀左黎呢到慶祝生日。事前已經通知左餐廳會帶蛋糕黎,切餅費$50 pp +10% ,當日服務亦算不錯:)我地點左6道菜的experience set dinner,每位$1288。一開始就先上麵包,麵包微暖,可以沾橄欖油、橄欖醬或雞心豆醬。紅色果個其實就係雞心豆醬,味道帶有少少酸味,味道都唔錯。第一道菜頭盤小食,有炸藍芝士,脆餅配魚味的dip ,藍芝士的味道又幾香幾濃,個可以dip 用黎沾脆餅或麵包。第二道的appetizer 係鹽醃鴨肝片配有無花果開心果,鴨肝片切得好透薄,達到入口即溶的效果,不過賣相一般,而且無花果帶點乾,似係一早已經做起左。第三道係黃鰭吞拿魚配意大利香草汁,西芹凍清湯同山椒,香汁汁係香嘅,不過敗筆之處亦係食材似乎已經一早整好,魚肉係比較乾身,唔新鮮。第四道菜係波士頓龍蝦配香濃海藻飯,白露笋,龍蝦膏泡沫,呢個係最好食的一道菜,龍蝦鮮美,整體味道唔錯。第五道菜分別有分別有羊肩或多寶魚,不過當日轉左做monkfish ,個人唔太喜
第五道菜分別有分別有羊肩或多寶魚,不過當日轉左做monkfish ,個人唔太喜歡羊肩的味道,肉質唔夠嫩滑,食落甜甜地應該係椰棗的味道,椰棗份量略為偏多,同羊併埋一齊食2樣味濃的食材加埋一齊,好像有點怪怪的,令整道菜式有點弄巧反拙的感覺。
Monkfish 肉質彈牙,嫩滑,味道尚算不錯,但未算出眾。
甜品係朱古力薄荷雜錦,朱古力千層做得夠薄夠細緻,朱古力味亦夠醇,配上淡淡的薄荷sorbet,好清新。
最後petit four 有macaron ,朱古力,earl grey cookies 同菠蘿汁。再加返杯cappuccino作完結。 總結呢到餐廳環境係靚嘅,氣氛都唔錯,唔係一D 好拘謹的餐廳,但如果想追求好好的food quality,呢到可能會有d 失望。
但係如果想體驗下呢到甘靚的環境,建議可以6-8pm 黎食返個early dinner 亦都係唔錯的選擇呢~