2019-04-12
難得放假,就同朋友們來個英式下午茶~Afternoon Tea時間係2點到6點,我地1點半去到已經有20人左右等緊,大概1點50左右就安排客人入坐~一坐底就有杯welcome drink,有青檸汁,酸酸甜甜幾醒胃。成日話去半島嘆咖啡,所以我地都揀左cappuccino,飲品都係可以添飲嘅。cappuccino嘅奶泡超級綿密,唔會一陣就唔見晒啲泡泡👍🏻侍應見我地飲晒都不斷主動問我地要唔要添飲,服務態度好好!由於每人最低消費$350,所以我地每人叫左一位afternoon tea set。最低果層係scone,英式鬆餅係我嘅最愛😝入面有提子乾,加埋士多啤梨果醬好好食。中間係鹹點,主要都係三文治,煙三文魚卷同一舊餐肉嘅點心。個人覺得煙三文魚卷最好食。黃色嘅三文治中間有青瓜,食落幾清新👍🏻反而餐肉點心就麻麻地,口感似食緊凍嘅香腸。最頂層係甜點,有朱古力慕絲蛋糕,紅苺蛋糕,macaroons 同檸檬撻。朱古力慕絲蛋糕好好食,慕絲好滑,朱古力味夠濃。macaroon似係開心果味,食落味道唔特出,都講唔出係咩味😅檸檬撻個皮幾脆,檸檬餡酸酸甜甜,細細件幾好。最後都食唔晒要打包,下次黎可能會試埋其他野食
最後都食唔晒要打包,下次黎可能會試埋其他野食😋😋