2018-05-05
原來東海集團35週年,而家搞緊指定套餐65折優惠,今晚一於成家人來食半圍,試下 東海嘅壽桃包,好出名的,而且有11款菜式 ,我哋七個人,其中一人食齋另叫,叫半席一定夠飽。揀咗臻味宴,半席$1488, 因為我哋七個人,佢半圍係包六個人嘅茶位同加一,我們多出一個人,就只需收多十三蚊一個茶位就ok。爸爸鍾意飲啤酒,另點半打藍妹,佢冇樽裝,得罐裝,冇問價錢,原來超貴,六罐要$228。 可惜晚宴冇包飲品,淨係包茶位同加一,如果可以包六罐飲品的話,咁樣半圍 宴席係咪更加合理又再吸引啲呢?$38 一罐啤酒,似乎唔係好合理喎! 因為有一位係食齋嘅,點咗齋燒鵝$58, 切開有十塊,裏面嘅餡有蘿蔔木耳等最基本的齋菜,外面的醬油幾好味,口感爽。鴻運乳豬全體,因為係半席,所以要斬開半隻乳豬。 乳豬皮好脆,好爽口,燒得一流,而且冇黑蚊蚊嗰啲燒焦,仲有啖啖肉喎,唔係得塊皮,推薦乳豬!上湯焗龍蝦伊麵, 伊麵比較淋,同埋好淡,份量少d, 上湯煮過都係冇乜味道,灑咗啲蔥花,食到葱香,龍蝦走過油脆脆哋,肉質爽口新鮮,不過味道都真係淡啲,呢度菜一般啦。鮮百合螺片蘭花蚌, 清淡的菜式,幾好味,因為蘭花蚌淡淡地,但係滑嘟嘟,有
鮮百合螺片蘭花蚌, 清淡的菜式,幾好味,因為蘭花蚌淡淡地,但係滑嘟嘟,有口感,加上好多蒜蓉清炒,可以突出蘭花蚌鮮味,甜豆非常甜, 又新鮮。整道菜份量大,最怕是迷你size。
鎮江烤骨,得五嚿,都唔夠六個人分,叫得半席,點解數量唔係六?建議俾多一嚿客人食,搞到分唔均,好肉酸,差一嚿鎮江骨,大家讓來讓去, 雖然味道好,甜酸度適中,但係得五舊就好大件事!呢方面真係做得唔好,一定要改善。
紅燒竹笙雞絲生翅, 呢個翅都幾好味,好鮮甜,用料充足,加醋食酸酸地唔怕滯。如果唔落醋嘅話,就食佢嘅鮮味。
蔥油蒸虎杉斑, 調班蒸得好好食,火喉恰到好處,冇蒸過龍。肉質非常嫩滑新鮮,虎杉班的皮充滿骨膠原,好滑。因為係半席,所以條魚細啲,如果係一席的話,條魚就會大返好多。
鳳凰翡翠花菇海螺片, 都係數量砌到六個人分,每樣一舊,包括有小棠菜、冬菇、同埋海螺片,芡汁煮得幾香,唔會太鹹,係清淡的一道菜,食齋的人都ok。
福如東海炒飯: 食咗咁多餸,終於有炒飯到,福如東海炒飯,個名改得好意頭,飯炒得未算好乾身,有雜豆之餘仲有肉粒, 但仍然非常香。
文昌走地雞: 雞皮非常爽脆,是暖暖的,不是凍食。份量有半隻,淋上甜豉油汁,還有很多蔥花,雞肉夠滑夠實淨,非常好味!絕對好食過炸子雞,推介!
東海壽桃包: 叫半圍餐,是為咗有壽桃包食,媽咪爸爸未試過,賣相非常漂亮,而且每個包都有拳頭咁大個,漲卜卜,熱辣辣,裏面的蓮蓉非常多,仲有一整個鹹蛋黃,鹹蛋黃的油分流出來,非常香,單叫一個壽桃包要$22,所以圍餐有得食都幾好。
雪耳萬壽果: 食到最後就係食糖水,雪耳木瓜糖水,木瓜又叫萬壽果,都係好意頭嘅名稱,味道唔會太甜,甜度恰到好處,而且用料充足。
總結,最後埋單$1816.9 , 食物味道平均來說可以,就是龍蝦伊麵麻麻地。
鎮江烤骨得5舊,唔夠六個人分,唔好咁小家啦,收得呢個價。
而點左啤酒,唔知價就點,係自己蠢,諗住唔會貴得去邊,結果埋單先知咁貴已太遲,唔係唔捨得食,來得東海食知佢貴,但係罐裝啤酒$38一罐,離譜了吧?六罐$228,開支紅酒都得,唔係呢樣的話,今餐食得都滿意嘅。