2015-08-17 502 views
同朋友們開Party,諗住買個蛋糕一班朋友仔食,但係又唔想咁普通,見近期人氣好高既半熟蛋糕咁出名咁就一於試下。諾亞半熟蛋糕既蛋糕有好多種系列,其中溶心芝士蛋糕系列中就有兩個係限定既,分別係草莓溶心芝士蛋糕同埋香芒溶心芝士蛋糕。要做到係限定,比人感覺一定好珍貴^_^”,而我地目標係食到草莓溶心芝士蛋糕。好彩係深水埗分店店員小姐話仲有,可以幫我地留定tim~~~未食已經有咁好服務,真係唔錯。原來深水埗分店好易搵,係西九龍中心一入天橋口就係la~~終於第一次見到限定既草莓溶心芝士蛋糕真身。嘩好多草莓呀,我都有問下店員點解呢個蛋糕係限定,原來佢話d草莓係日本入口,要等佢當造sin有。之後店員會問要幾耐先會食用,因為佢地會將乾冰放係蛋糕盒內確保蛋糕新鮮。返到屋企打開個盒,蛋糕仲好挺身,好明顯乾冰發揮作用。最上面一層就係滿滿既士多啤梨同士多啤梨啫喱,粒粒都好新鮮好甜,完全冇酸既感覺,顏色又靚。蛋糕身係芝士溶心,只要係冷凍既時間放係室溫廿十分鐘左右就有非常好既溶心效果。溶心芝士既味道酸酸甜甜,有小小似乳酪咁樣。雖然芝士溶心份量好足但係丁點兒漏既感覺都無。整體個蛋糕既兩種材料士多啤梨同埋芝士既味道配合
限定草莓溶心芝士蛋糕
返到屋企打開個盒,蛋糕仲好挺身,好明顯乾冰發揮作用。最上面一層就係滿滿既士多啤梨同士多啤梨啫喱,粒粒都好新鮮好甜,完全冇酸既感覺,顏色又靚。蛋糕身係芝士溶心,只要係冷凍既時間放係室溫廿十分鐘左右就有非常好既溶心效果。溶心芝士既味道酸酸甜甜,有小小似乳酪咁樣。雖然芝士溶心份量好足但係丁點兒漏既感覺都無。整體個蛋糕既兩種材料士多啤梨同埋芝士既味道配合得非常好。唔可以唔提既仲有佢個餅底,係淡朱古力,淡既程度調較得岩岩好,唔會蓋過香濃芝士同鮮貼士多啤梨味。
TakeAway
限定草莓溶心芝士蛋糕