2021-12-19 607 views
難得唔使早起,瞓到自然醒,有人提議去黃竹坑歎個早午餐。原來一早已經有目標,睇中左 One Island South 地下呢間「Bread and Bistro」。餐廳鄰近港鐵站,環境很舒服,集手工麵包店同 Café 於一身,客人既可以過嚟買各款特色麵包,也可以坐下來吃點西餐輕食。好鍾意入面嘅佈置,走舒適簡約風,加上落地大玻璃讓自然光透入,感覺開揚光猛。餐廳主打日式西餐,我哋點左兩個主菜,另外再加左客甜品。卡邦尼意粉 ($128)  意粉嘅火候掌握得啱啱好,麵質有彈性,煙韌而不過腍,醬汁帶濃郁嘅芝士香。Pancetta 肥瘦均勻,送上時已切成條狀,入口帶脆有鹹香,份量十足。至於另一客日式咖喱配流心芝士漢堡及溫泉蛋飯 ($118),賣相亦很吸引。漢堡扒大大塊,非常厚身,中間釀入了芝士,用刀輕輕一切,芝士隨即緩緩流出,嚐一口,肉扒啖啖肉,鬆軟又多汁,入口「芝」香滿溢。咖喱汁味道亦唔錯,好香濃,夠杰身但又唔會過稠,戳破旁邊嘅溫泉蛋,入口滑嫩又有蛋香,用嚟撈飯食一流!甜品揀左客經典原味梳乎厘班戟 ($98)  班戟擺盤相當精緻,食落口感好鬆軟,軟綿Q彈,而且亦唔會過於濕潤,淋上糖漿,再配埋又香又

餐廳主打日式西餐,我哋點左兩個主菜,另外再加左客甜品

甜品揀左客經典原味梳乎厘班戟 ($98)  班戟擺盤相當精緻,食落口感好鬆軟,軟綿Q彈,而且亦唔會過於濕潤,淋上糖漿,再配埋又香又滑嘅忌廉一齊食,香甜美味又不會過膩,為這個星期天,完美作結!