2017-06-22 147 views
樂天經典,間中都會去食個飯,貪佢個地方靜靜地同座位幾好坐,今晚約左我老豆同阿媽。我地叫左溏心皮蛋、砂煲天麻黃酒雞、荔枝咕嚕肉、古早魚香老鼠粉煲、香脆彎月黃立鯧、金銀蛋浸時蔬同青島啤酒。溏心皮蛋﹕蛋心味濃郁又香,咬落去,口感軟滑,有別於其他食肆,十分喜歡。砂煲天麻黃酒雞﹕好多薑絲,D雞好有黃酒味,仲要係極濃,夠滑,如果雞件多D肉會更正。荔枝咕嚕肉﹕好適合夏天食的一道菜,青椒、紅椒、洋蔥十分爽口。咕嚕肉外面炸得脆脆的,配上一層濃郁的芡汁,酸酸的,十分開胃。雖然叫既係荔枝咕嚕肉,但眼見有菠蘿,視覺同味覺混淆了。古早魚香老鼠粉煲﹕聽聞係馬拉係一道好出名既美食,所以今次叫黎試下。員工將一個瓦煲放上枱,熱騰騰的,打開煲蓋,之後放隻生蛋,將煲內既食物攪拌數下,完成。我舀黎睇下先知老鼠粉原來係銀針粉,老鼠粉嫩滑、配上砌碎的冬菇、鹹魚碎、肉碎等等,質感有趣,有一PAT PAT的感覺,方便懶人入口。香脆彎月黃立鯧﹕上枱前覺得佢個魚樣好衰,但開左佢塊皮後,魚肉好腍,好滑,唔洗5分鐘,全家好以D貓咁食曬,然頭都唔放過。金銀蛋浸時蔬﹕上湯味道濃郁,新鮮柔軟的菜面上有好多已砌碎的鹹蛋、皮蛋、豬肉等等。

溏心皮蛋
砂煲天麻黃酒雞
荔枝咕嚕肉
古早魚香老鼠粉煲
香脆彎月黃立鯧
金銀蛋浸時蔬
2017-05-16
$150 (Dinner)
溏心皮蛋
砂煲天麻黃酒雞