2022-11-16
南海二號早個星期,約咗班朋友到銅鑼灣南海二號食飯,餐廳新開張,裝修好靚,满天燈光閃閃,氣派非凡 !! 餐枱上有個地球儀擺設,加上一幅古色古香嘅中國畫,很有情調,而且每張枱都隔得幾開,有空間感同私隱,好適合一班朋友食飯傾計,唔會嘈到人亦唔會比人嘈到。 開餐啦~叫咗幾個餐前小菜醒吓個胃先 ~川味牛筋涷,有少少麻少少辣,十分開胃,正! 前菜仲有冰鎮鮑魚,好爽口彈牙,少少酸酸辣辣,又有蒜香味,廚師仲好細心地將鮑魚切片,方便食用。 金榜醬煮大蝦,個汁好濃,有小小似喇沙,蝦有預先炸過,所以個殼都可以食埋,香脆可口,最後個炸饅頭沾上金榜醬汁食,非常野味,每次睇到張食物相都好想再去食,yummy !! 片皮鴨,油香肉滑,餅皮厚薄適中,包埋一齊食岩岩好,唔會漏!每塊餅皮之間都有一張牛油紙分隔,夾起上黎非常方便 !! 香茅原條海斑:再一次要讚吓廚師,上碟非常有心思,完全感到到條魚栩栩如生,異常生動,味道似避風塘加泰式香料嘅合併,感覺清新,魚塊香脆。面珠登同魚腩位,較少炸漿,更食到魚嘅鮮香味。 最後到甜品時間,脆皮朱古力捧!剩係睇個名,以為係普通嘢,點知一上枱,就比佢賣相吸引住,加上味道有驚喜!外型栩栩如
餐枱上有個地球儀擺設,加上一幅古色古香嘅中國畫,很有情調,
開餐啦~
片皮鴨,油香肉滑,餅皮厚薄適中,包埋一齊食岩岩好,唔會漏!
每塊餅皮之間都有一張牛油紙分隔,夾起上黎非常方便 !!
最後到甜品時間,脆皮朱古力捧!
剩係睇個名,以為係普通嘢,點知一上枱,就比佢賣相吸引住,加上味道有驚喜!外型栩栩如生。酒味香濃,加上軟朱古力,很合襯,下層係棉花糖。晚餐加埋個甜品,哩餐飯非常滿足!