2016-06-30 2979 views
盛八的火鍋未食過, 但今日特別黎就係想食新出的湯底, 很有創意, 又有特別.聽到南瓜甜味噌湯已經覺得好新奇得意,  但更精彩既係清新甘橙之實湯.創意十足但味道又夾唔夾呢 ?! 真係食過先知.同一般的火鍋放題大致一樣, 都是90分鐘任食, 有分不同價錢跟不同級數的牛.湯底也有十多款, 而且+$18 可以食到2款湯底真係唔錯既選擇, 好岩我呢D 選擇困難而又貪食既人.我同朋友選最貴最高級的日本極上飛驒和牛, 湯底當然+$18, 一次食到2個新口味.下完單, 就可以出去取火鍋配料, 這裡裝潢也帶日式風格, 空間感夠大唔迫, 加上冷氣夠凍, 一點也不局促.先去取飲品, 紙包飲品有幾款, 我要綠茶夠安全, 味道又清爽, 岩哂打邊爐, 一消熱氣.但隔離就有果汁機, 汽水機, 沙冰機. 嘩!!! 超多配搭. 而且仲有圖有真相, 教你點溝特飲.我當然唔會錯過, 自己溝左提子+雪碧, 味道甜甜地又帶氣, 好飲好爽.食火鍋最緊要個醬油, 有齊蔥花, 薑蓉, 生熟蒜, 辣椒, 麻醬等等, 加埋醬油最完美.更有酸汁, 蘸豚肉最夾, 食完都唔膩.配料也超多, 睇見都肚餓, 有成20幾款. 細看發現有新丸類, 我

創意十足但味道又夾唔夾呢 ?! 真係食過先知.
紙包飲品
汽水機, 果汁機, 沙冰機
調味料, 醬油, 酸汁
更有酸汁, 蘸豚肉最夾, 食完都唔膩.
火鍋配料
配料也超多, 睇見都肚餓, 有成20幾款. 細看發現有新丸類, 我之前未食過的.

龍蝦沙律丸, 黃金芝士丸, 南瓜丸等等.
火鍋配料
蔬菜類都新鮮冇爛葉, 要有肉有菜先飲食平均.
熟食: 咖哩飯, 雞翼, 串燒等等
不用白等火鍋料熟啦, 有日式咖哩, 飯, 仲有雞翼, 串燒等等. 不過我今日主力食和牛.
甜品櫃
最後經過甜品區, 有芝士蛋糕, 布甸, 果凍, 奶凍等等. 最為吸引我的是雀籠架放滿泡夫, 賣相好吸食.
乳酪雪糕配料
間間都有既乳酪雪糕, 呢度點會冇呀. 有原味及士多啤梨味.

好啦. 行完一圈睇哂有咩食, 朋友急問拎完快d開始啦.
刺身
少年真係太年輕啦. 睇真d, 原來呢度有刺身食, 怪唔得見一家大細急腳飛去拎啦, 一次拎4片喳.
有4-5款刺身 : 三文魚, 八爪魚, 帆立貝等等
刺身
不過我地一早去, 人流好彩唔算太多, 我梗係拎返2碟刺身歸位啦.
三文魚肥美新鮮, 絕冇欺場. 帆立貝先正, 原粒切開夠厚身, 好嫩滑呀.
輕鬆南瓜甜味噌湯 VS 清新甘橙之實湯
埋位等個火鍋滾起, 一邊是南瓜香甜味, 另一邊超強橙香.
輕鬆南瓜甜味噌湯 VS 清新甘橙之實湯 , 立即飲返啖, 睇下咩味先.

南瓜天然甜味配埋味噌鹹香, 好夾火鍋配料, 也夾到肉味.
另一款係橙味湯底, 香味好強之外, 味道都好重橙味, 有如橙汁打邊爐既感覺, 如果用吸汁食材, 更顯飲橙汁feel. 雖然橙汁睇落同火鍋唔多夾, 但係用係豬肉度就好夾, 放左片豚肉黎試, 令豬肉清爽不膩, 微甜更突然肉鮮. 原來都夾到火鍋料, 勁 !!! 估你唔到.
日本極上飛驒和牛
日本極上飛驒和牛, 雪花紋好靚好平均, 顏色鮮艷, 薄切平均.
日本極上飛驒和牛
和牛都是入口即溶, 但飛驒牛有點不同, 還帶點咬口, 有彈性.

肉質細緻, 好香好嫩滑. 基本上今次我冇蘸醬油, 就甘食已經好好味, 而且南瓜湯甜甜地帶出牛肉味.
豚肉
豚肉切得好薄好透身, 瘦肉的部份較多, 更為吸引.
豚肉
肉質充滿彈性, 估唔到薄薄一片都好有肉感. 用橙湯底更加清而不膩, 有好香既果味, 食落有橙香既豬肉.
雞肉
雞肉厚切件, 好嫩滑好啖啖肉, 不過冇咩雞味. 份量都幾多, 食完都有d飽飽地.
各款火鍋配料
食完肉類就轉食其他配料, 估唔到都有驚喜, 丸類太正啦, 爆漿又流心甘.
仲拎左d蔬菜栗米等等. 全部都新鮮, 放得整齊乾淨.
日本極上飛驒和牛
我地當然叫左第二轉極上飛驒和牛啦. 但同之前個碟有少少唔同, 店員話唔同部位, 所以睇落唔同.
不過可能我心得影響, 總覺得似普遍和牛.
但味道食落都係牛脂香口, 入口即溶得黎有咬口, 不過今次更有嚼勁, 可能部位不同.
黃金芝士丸
話甘快丸類都熟哂啦. 驚喜不斷 !!! 黃金芝士丸, 原來有芝士流心餡, 勁多芝士流出黎, 仲可以拉絲架.
龍蝦沙律丸
再黎龍蝦沙律丸, 睇個名以為普通龍蝦丸, 加左沙律厄我唔到既. 點知 !!!

有沙律醬餡料爆出黎, 一咬爆到成口都係沙律醬餡, 好滋味好好食. 一定必食.
豆干包
另外, 仲有個豆干包, 以為魚蛋釀豆卜, 點知入面有餃子餡, 好香好似食緊餃子, 但又有魚蛋既彈牙, 仲有豆卜吸盡南瓜湯汁, 一次滿足三個願望, 跟本就係出奇釀豆卜啦.
日本極上飛驒和牛
係啦, 冇睇錯啦. 第三轉的極上飛驒和牛, 今次同第一次既一樣啦.

仍然味道超好, 食得好滿足.
甜品
甜品時間啦, 芒果布甸雖然芒果味唔係真, 但整得有彈性又滑, 食完都唔膩. 木糠有甸更加輕盈, 忌廉打得夠香滑, 餅碎也夠幼細.

泡夫真係麻麻地, 好靚但味道不夠豐富, 冇咩忌廉餡, 朱古力脆皮太甜太厚身.

不過芝士蛋糕就超好味, 又濃芝士味, 但又好輕身, 估唔到係唔太膩.
豆腐花
個盒就好有特色, 但係唔似平時既豆腐花, 係豆漿整成布甸甘, 有少少豆味, 比豆腐花更滑身, 重點一點也不甜.
乳酪雪糕
原味的比較好味, 酸酸地又爽又冰涼.
士多啤梨味太快溶, 而且味道不夠真.

總括, 食物質素高的火鍋放題, 而且有刺身食, 飲品同甜品都不錯. 最吸引係新的湯底有創意, 仲夾到火鍋味道.
服務都幾好, 店員勤收拾枱, 上肉類又快. 只係冇訂位的話, 要等耐少少, 所以訂位比較好.
2016-06-25
$425.7 (Dinner)
汽水機, 果汁機, 沙冰機
調味料, 醬油, 酸汁