2019-05-01
老細最近搬咗屋喺錦上路一帶,佢帶咗我去食屋企附近嘅日本料理。呢間舖感覺好高級且不平凡,開放式廚房後面嘅大魚缸放左隻龍蝦,未食先興奮!我哋揀咗龍蝦set板燒2人前。頭盤係溫室沙律配響螺,沙律新鮮爽口,螺好鮮甜,不需要其他調味。師父喺我地面前煮第一道菜,北海道帆立貝配紫菜湯,。一粒帆立貝分成三份燒,帆立貝上面有三文魚籽,是經過師父特別處理,不會太鹹。至於個湯師傅用咗新鮮嘅紫菜,飲得出好新鮮,作為前菜好適合!第二道係白甘鯛,外皮脆口,魚肉鮮軟,清淡惹味。主菜是牛油燒龍蝦,加埋龍蝦膏同海膽一齊煮,肉質煮至半熟,入口軟滑,配埋個汁,絕對是天上有的味道。必試!食和牛前,師父請我地食左個蜜糖燒烤面包,又脆又甜,我都想自己整黎食。薄切A5和牛,重點在和牛與蒜。大廚用薄和牛包住燒至甘香嘅蒜片,一齊食時蒜香和牛在口內爆發,味道令人難忘。櫻花蝦炒飯好出色,每粒飯都被蛋漿包住,炒得平均,夠乾身,好食。最後點左番薯雪糕,為這餐畫上完美句號。
我哋揀咗龍蝦set板燒2人前。
第二道係白甘鯛,外皮脆口,魚肉鮮軟,清淡惹味。
最後點左番薯雪糕,為這餐畫上完美句號。