2024-09-25 974 views
9月23日晚大約7點9於Airside太二酸菜魚餐廳等位期間,看見派飛小姐步向一位帶有一隻小狗等位的客人及傾談,其後該携🐶客人於派飛小姐面前將🐶放入其手提袋內;過了兩三張籌後,派飛小姐叫該携🐶客人之籌號,其他侍應招呼該携🐶客人入內用膳,位置是於餐廳最入之餐桌。有見及此,我向派飛小姐詢問是否可以携帶寵物入內進食,她完全沒有考慮下,即回答”不可以”,我說”但剛才那位小姐袋內有🐶”,她竟說”是嗎?”,然後以對講機作內部溝通,我當然聽唔到佢哋嘅對話,期間有一男一女侍應以不太友善的目光望向本人。派飛小姐內部溝通完畢後,完全當冇事發生,繼續派飛及安排其他客人入座,沒有作出對我回應嘅打算,我唯有再次詢問😓佢嘅答案真的令我百思不得其解😅⋯⋯佢話”同事話因為🐶細隻,已入袋,又唔會嘈,所以可以安排入去食飯”😱😱😱聽完佢嘅解釋後,雖已等候了一段時間,我都即時俾番張飛佢,去第二度吃。Airside其他食肆有規劃部份用餐區於食肆外,讓寵物可陪伴主人左右。但Airside太二酸菜魚餐廳嘅用餐區明顯完全於食肆內,理應不得携帶竉物進入,這一點派飛小姐亦已向本人確認了。上網見到跟據食環署食物衞生守則,不得帶狗隻進入食物

佢嘅答案真的令我百思不得其解😅⋯⋯

上網見到跟據食環署食物衞生守則,不得帶狗隻進入食物業處所,除非導盲犬或有職權人士帶領。

太二酸菜魚餐廳是次之安排,是否不當及有欠衞生呢?🤔🤔🤔
2024-09-23