2016-04-23
其實我堅小食印度菜的, 但朋友公司個老闆係印度人, 之前帶過佢地成班同事去食過既呢一間餐廳, 見佢讚不絕口, 雖然不知口味啱啱自己, 但又心思思想試下, 心動不如行動, 拉埋另一個喜歡試新野朋友去食先... 我真的很小去西半山那邊的 , 不過餐廳也不算太難找的, 由西營盤港鐵站C出口, 右手邊沿般咸邊道行,行到街尾到了采文軒轉彎就見到 Tulis & Wine... 餐廳都算幾大下, 可容納四五十人, 而且裝修也不像傳統的印度餐廳,放設大象及銀器擺設,而是走時尚帶點復古風格 ,燈光亦沒有傳統的那麼昏暗, 整體也很舒服, 很適合包場來搞生日party~~ 原來印度菜既選擇都唔少喎, 花多眼亂同係那個食過既朋友推薦下,終放有決定了,哈哈~~ 呢度既待應來自不同地方的, 有印度, 尼泊爾, 同香港人等,就算印度人黎食, 都可同聲同氣,感覺份外親切, 難怪朋友既老闆甘鍾意黎呢度食飯啦~~ 點左個天多羅燒烤併盤$568, 都幾豐富的~~先黎個沙律, 普普通通既一個沙律, 清清地,不過本人不嬲都麻麻地鍾意食草, 哈哈~ 再黎個是日靚湯, 今日係西蘭花湯,我都幾喜歡飲菜
點左個天多羅燒烤併盤$568, 都幾豐富的~~
沙律
西蘭花湯
烤餅
迷理三文魚薄餅
天多羅燒烤併盤
天多羅燒烤併盤
有大大隻既龍蝦, 生蠔, 去殼蝦, 羊架, 燒雞同波蘿, 份量十足!!
龍蝦: 肉厚紥實, 膏又夠多,食落啖啖肉, 回味
生蠔: 配埋蒜蓉食,夠晒惹味
去殼蝦: 爽口彈牙, 仲要去埋殼, 啱晒懶人既我
羊架: 我唔食羊的, 但朋友話都唔錯, 肉質幾嫩,又唔羶
燒雞: 燒得幾香口, 係有幾舊有小小鞋, Totel 有成7-8舊, 超飽
波蘿: 真係甜ga~ 勁怕d酸波蘿
香料糊椒餅
香料糊椒餅
芝士波菜
芝士菠菜
西米燉蛋+印度雪糕
其實已經飽到無朋友, 但還是想試下d印度甜品, 以兩條女都可以食到甘多野,真係連自己都嚇親呀!!
西米燉蛋:蛋夠滑, 西米夠爽口, 加埋上面層又脆又甜既焦糖, 食落甜而不漏, 必食之選!!
印度雪糕:奶味重, 加上nuts, 幾有口咬同夠滑, 唔錯~~
食足三個鐘, 堅飽同超滿足, 很喜歡同女仔fd一齊去吃貨,哈哈~