2015-04-17 663 views
紅磡 隆基大廈, 十分舊, 大廈中間地面, 有條行人巷, 店舖大多是小型茶記. 新年翻新, 簡單改動, 地面天花美觀了, 但整體感覺仍然很舊. 鬼佬同事話巷內有間茶記, 海南雞飯$20, 價錢平得咁得人驚….!? 今天專登去睇睇, 果然真有其事, 但…哎..咿…暫時唔試住..哈哈…. 反而見隔離間印度素食餐廳, 想試吓….門口一位印籍阿叔, 向我推銷午市套餐, 餐牌無價錢, 最後, 好似, 收咗我$55.Masala Tea, 捷榮茶杯喎… 果然生意無分茶種… 杯茶…夠熱, 夠香, 香草奶茶味, 幾特別… 友人話印度奶茶會放肉桂、荳蔻子、丁香, 我就唔係好飲得出.燴青豆和素雞, 餐牌上寫Allu Mutter, Allu 應該係”Aloo”, 網上查查, 係薯仔, 即係用薯口蓉來煮, 很微少的咖哩味, 送飯唔錯.燴黃豆, 其實即係Channa Masala, 通常譯作: 燴雜豆, 與燴青豆差不多, 味道強烈些少, 口感再”蓉”和”糊”一點, 不及燴青豆.白飯, 屬印度Long Grain Basmati rice, 不過呢隻米好似長(long)咗D, 口感比起尖沙咀食開的印度店, 略為
白飯, 屬印度Long Grain Basmati rice, 不過呢隻米好似長(long)咗D, 口感比起尖沙咀食開的印度店, 略為軟一些, 口感無想像中的彈口. 見到飯身油油地, 可能廚房炒過先上檯.
烤餅, 屬於Chapati, 即係麥餅, 口感與味道當然不及naan和roti, 但即烤, 夠熱, 些少煙韌.
沙律, 沙律汁和材料分開, 沙律汁, 用嚟撈烤餅一起食, 都好味.
全生的青瓜, 入口”爽”脆. 全生的紅蘿蔔, 入口”硬”脆, 哈哈…
店內的其他兩台客人, 都是印巴籍, 十分道地的印度食物 (你問我: 唔係印度人, 又未係印度住過, 你點知係道地呀!?!?!.....哈哈…米就係個印籍阿叔話我知囉….哈哈..), 口味, 當然不及尖沙咀一些已經調改過適合香港人的印度餐廳, 但仍然不錯. 以此區的價錢, 唔平, 睇嚟除了自己友和西人幫襯外, 唔多香港人會入去食午餐... 小店經營, 唔係完美, 都比個"Good"啦..….
老闆, 印度Bruce Willis (香港人無理由唔知邊個亞..!?!), 重加多兩撇鬚, 好英….哈哈…哈哈…哈哈…
2015-04-16
$55 (Lunch)