❀ 爵樂印度餐廳 #尖沙咀 ❀❗️印度YouTuber推介 有松露嘅印度菜❗️——————————————————之前見過有個印度YouTuber推介呢間餐廳,有傳統印度菜得來,亦有創新嘅松露菜式,相對特別✨喺香港已經屹立40多年。而且環境幾靚,有少少宮廷風格,仲有一個超大嘅室外平台。喺OpenRicebook位仲有七折,決定一次。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lamb Shahi Korma $158 (3.9/5)羊肉微微帶有羶味,夠腍身,我自己幾鍾意❤️。Korma係用腰果整成嘅咖喱汁,味道同港式咖喱較為相近,香料味重少少,相對其他咖喱款式冇咁甜,而且亦吸收左少許羊肉嘅精華。都算唔錯,但冇想像中咁特別🙈。.☞ Truffle Spinach Kofta $168 (4.1/5)我自己最喜愛嘅一款🔥!Kofta原本應該解肉丸,但呢一款較為似糯米球,煙煙韌韌嘅口感,幾得意(有少少似black pudding)。內裏包住少少芝士,味道唔會好重,主要取芝士粒嘅煙韌。配上菠菜松露醬,類似creamy spinach,有淡淡嘅菠菜香,微甜,幾正🥰!.☞ Truffle Butter Chicken $218
❀ 爵樂印度餐廳 #尖沙咀 ❀
❗️印度YouTuber推介 有松露嘅印度菜❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
羊肉微微帶有羶味,夠腍身,我自己幾鍾意❤️。
都算唔錯,但冇想像中咁特別🙈。
Truffle Spinach Kofta

我自己最喜愛嘅一款🔥!
內裏包住少少芝士,味道唔會好重,主要取芝士粒嘅煙韌。
Truffle Spinach Kofta

☞ Truffle Butter Chicken $218 (4/5)
Truffle Butter Chicken

咁多款當中相對最甜、最creamy,係朋友最喜愛嘅一道😋。
配上嫩滑嘅雞肉粒,真係唔錯。
不過可能因為加咗松露,價錢相對貴。
☞ Tandoori Grill Mixed $328 (2.5/5)
全餐最失望🥺。。。
諗住mixed grill可以試多啲唔同種類嘅肉,點知每樣都幾難食。。。
包括兩種唔同味道嘅烤雞肉、三文魚、羊肉腸、大蝦。
點知啲雞肉鞋到不得了,魚又冇乜味,蝦又霉霉哋咁。
唯獨係羊肉腸相對可取啲,比較少見。有啲似長條型嘅羊肉肉丸,帶點羶味,都幾多汁。
Tandoori Grill Mixed

☞ Garlic Naan $40 (3.6/5)
☞ Keema Naan $48 (3.5/5)
因為有三兜唔同嘅醬汁,所以買咗兩個唔同味道嘅Naan,分別為蒜蓉同埋羊肉🌯。
我覺得嗌返普通原味/蒜蓉已經夠,羊肉味只係喺中間夾住塊扁嘅肉片,存在感非常之低。
點埋醬完全係冇分別。
不過整體覺得啲Naan都唔算非常高質,即使熱辣辣都唔係好香脆。
Garlic Naan

☞ Gulab Jamun $68 (4.2/5)
印度經典嘅甜品
一粒圓形嘅糕,表皮炸香,再浸喺糖水中。
出乎意料地咩都唔會太甜,反而幾香口,值得一試😆!
Gulab Jamun

☞ Mango Lassi $58 (4.1/5)
呢杯算係幾好飲,芒果味好香甜🥭。
Mango Lassi

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 3.5/5
✨性價比: 3/5
✨再訪興趣: 2.5/5
💞整體來講
見到印度YouTuber推介,滿懷歡喜咁去,但冇想像中咁出色🙈唔係太差嘅,但自己都算食過唔少印度餐廳,覺得有其他更地道亦多更平嘅印度餐廳。而且可能因為有松露,定價稍為較高。不過勝在環境幾靚,室內室外位置都好大,而且有一啲fusion/ 松露菜式、仲有少少中國菜lol。

Truffle Butter Chicken
Gulab Jamun