2019-05-13
馬鞍山新開了一間峇峇娘惹,剛由新加坡回來的我,當然要去比較吓啦。噢!要排隊等位添,由於是晚飯時間,我們一等就等左成个鐘。我們叫了脆皮燒肉叻沙,賣相不錯,幾片燒肉加芽菜,配青檸,不知是否星加坡叻沙比較濃味,所以返黎食覺得偏淡。至於炒貴刁,就真係不建議再点啦,完全冇特色。淡而冇味😥另外叫了小食五香豬肉卷,炸得脆口,五香味不重,豬肉加红蘿蔔做餡料,配上酸汁,味道一般啦。最後是沙巴甜酸魚,期望是酸酸甜甜,洋蔥配菜,顏色就好好,食落就一点也不酸,什至淡,所以只食到淡淡的魚,唔算好開胃😅不知它們是否提倡健康菜,所以樣樣都偏淡,還是㕑師太輕手呢?最後飲埋杯拉茶先,好彩有一樣泊得住地道菜,拉茶味道不錯,夠滑👍3人食左$250,整體環境不錯,自助斟水,食物就非常一般,但由於是新開張,有机會我試多一次。如果這是娘惹菜特色,咁就不是我杯茶啦。