因為好愛海鮮的C小姐一早訂左枱,所以可以坐係近海個邊。坐低左之後,伙計徐徐送上小食一碟,唔係花生酸瓜等行貨,而係烤麩。烤麩甜甜的味道啱啱好,稍為林了少少,可以更有咬口。冬菇味道好香,而且份量唔孤寒,加埋木耳,係一碟很有誠意的小食,即刻加晒分。食完小吃後,大家都要降一降溫,抖左半個鐘後先叫野,伙計都完全冇出聲。
第一次來到,出左去問伙計有咩介紹。如果係一般的酒家啲阿叔一定唔想睬你,但依度的人就好有耐性同我講,同我講點整會好食,今日咩野特價等。佢話第一次來叫餐會咩都有,抵食啲,但係大家都想食多啲海鮮的關係,就決定散叫。六個人要一個豉椒炒蟶子皇、特色炒蟹、椒鹽瀨尿蝦、蒜蓉蒸扇貝同埋一條蒸燕子星。
豉椒炒蟶子皇淨係個賣相已經殺死人。大大抽的蟶子肉擺左係六個空殼上,証明畀你睇份量冇呃你的。蟶子唔老,非常之新鮮爽口。個豉椒汁惹味非常,濃烈的黑椒味加上廚房的鍋氣同炒到仲有啲生生地的洋蔥...太無敵了...即刻要叫碗白飯去送汁﹗雖然係咁但蟶子的鮮味仍然食得到,每人一大隻都唔係好夠喉呢﹗全晚的最愛﹗
特色炒蟹(用的是肉蟹,週末特價$150隻)其實就係避風塘炒蟹。小弟一向唔太鍾意避風塘式煮法,因為覺得太乾了。但依度的特色炒蟹係濕好多的,美味的程度真係高幾倍有多。配料炒得香到不能形容,味道的平衡取得好好,夠辣夠香夠咸。蒜蓉豆豉辣椒等等係炒到仍濕濕地,唔係其他地方咁炸乾晒脆晒就算。蟹係睇落去幾大隻的,但其實唔算特別多肉,但勝在肉好新鮮同好甜。第一次覺得避風塘式原來係咁好食的,第一次愛上了依一個煮法。
瀨尿蝦又係一樣一向討好唔到我的食物,而且小弟又實在太懶去食。但依度的椒鹽瀨尿蝦,卻係另一回事。我地要了三隻大的瀨尿蝦,每人半隻。咬開左面頭的殼,「損」左「損」後就開始食啲肉。一邊大啖大啖食清甜的蝦肉,一邊咬底下的蝦腳去食個椒鹽味...太滿足了﹗講真的,蝦蟹太少肉了,而豬牛羊就因為要趙耐啲,所以真係冇咩肉好似瀨尿蝦咁可以大啖大啖的不停食。瀨尿蝦唔太乾唔太油,而師傅的功力更加一直冇失手過,椒鹽的味道很香。依一碟椒鹽瀨尿蝦另我對瀨尿蝦有所改觀。
蒜蓉蒸扇貝係全晚大家最期待的,我地仲要特地要求左要多粉絲,因為係精華所在﹗雖然有好多的蒜蓉,但仍然食到扇貝的鮮味,但扇貝蒸得太耐,有少少鞋。同埋粉絲唔係太索到啲鮮味,有點兒失望,不過都算係唔錯﹗
最後的蒸魚係條燕子星,即係一種較平價的星斑,伙計話抵食。以價錢來講的確幾抵食,但真係同貴啲嘅斑有幾大出入。肉比較削,而且唔係特別滑,即使係個面豬登都有少少鞋。但好彩夠新鮮,而且個蒸魚豉油(加埋蔥同熟油)調得好好,未必係成餐最好的,但亦都相當滿意。
最後叫左碟油鹽水浸菜心,食完咁多精彩的海鮮後,當係清一清腸胃,幾清甜的。講真,唔係話完全飽晒,但係食完成餐的個一種滿足感真係去到頂峰。一向都唔係海鮮迷,但依一餐真係食得好痛快,三百幾蚊其實好抵了﹗之後可以免費搭佢架私家船返市區(停兩個站︰中環同尖沙咀)好爽,唔係為左慳個十幾蚊,而係感覺好似貴賓﹗
食物好唔駛再講,伙計們的服務全部都好好,廁所又乾淨又靚,真係將港九新界好多海鮮酒家比下去。其實只係需要半個小時的船程(入去西貢、鯉魚門可能仲耐)就可以食到啲咁高質素的海鮮,南丫島真係唔係咁唔方便,日後可以多啲來。