2019-07-09
之前黎何文田廣場時,大部份鋪位都仲裝修中,估唔到事隔半年,依家餐廳、店舖林立,行下行下,行經3/F時見到有間Homemade 餐廳,本身好喜歡自家製作的小店,因為它們總會有自家創作的獨特食品,帶比人驚喜,所以一於幫親下食埋個晚餐先走。店外店內裝修簡潔透亮,整間餐廳只有三位職員,分別廚師、收銀和待應生,點餐需要係門口位置的收銀處選購,購買後拎著單子坐下等待,我選購了虎頭蝦蜆龍蝦湯意粉,等候左大約20分鐘左右,我的晚餐由待應生送上,碟面有兩隻大虎蝦和蜆,而意粉就用左Linguine扁身意粉,食落彈牙有龍蝦汁和酒既味道,廚師很細心,預先將虎蝦的黑腸挑走了,讓我可以安心大啖地咬,唔洗食到成口沙,而蝦殼都好容易地用叉拆開,講真一句,其實我好少係出面食蝦的,因為怕剝殼同挑腸,所以哩個貼心既做法,好值得比like,意粉食極都仲有, 原來個碟都幾深,食完好飽。