2023-06-15 3761 views
平時收工,多數都約埋女友小熊係鵝頸橋底過海巴士站等,一齊返九龍,今日唔知咩事! 三條過海巴士站都排滿人長長人龍! 再去 Apps 睇睇,三條過海巴士線都話延遲埋站,估計有交通意外發生啦!小熊提意,一係轉坐地鐵,一係去鄰近食飯消磨吓時間,最後決定搵間餐廳坐底食 Dinner,因為好鬼熱嘛! 登龍街就係對面,果到又多餐廳食巿又近,於是行去睇吓有咩心水,經過麵尊,小熊話好耐無食過車仔麵,於是推門入去幫襯.首先冷氣足夠! 爽YY!好鍾意點車仔麵果種感覺,好似食 Buffet 想食咩就填咩,但價錢平過食 Buffet,所以每次食車仔麵最少點五款菜.我無咩選擇困難症,點咗豬大腸紫菜五香牛腩蠔油冬菇雞中翼炸魚皮,想後先點午餐肉.小熊點美味齋蘿蔔咖哩牛栢葉咖哩魷魚貢丸同雞中翼.點餐紙上居然有 "多蔥" 可以選擇,哩個選擇簡直難能可貴! 我同小熊都揀選米粉,米粉都有粗幼之分,我鍾意食幼身,麵尊嘅米粉尚算幼身,夾自己口味.豬大腸同蠔油冬菇出色,同樣夠冧夠入味! 雞中翼用D比較大隻嘅貨色,唔係KFC老麥果D偷工減料雞仔級翼仔,不過如果雞翼焗一焗 or 煎一煎相信更香口更惹味.炸魚皮無入潮,夠脆口.五香牛腩有

首先冷氣足夠! 爽YY!

小熊點美味齋蘿蔔咖哩牛栢葉咖哩魷魚貢丸同雞中翼.

點餐紙上居然有 "多蔥" 可以選擇,哩個選擇簡直難能可貴!

炸魚皮無入潮,夠脆口.

五香牛腩有特式,唔係D一舊舊硬實實牛腩,口感鬆軟又入味.

最後揀選午餐肉,原因係次次揀午餐肉,次次都係薄依依薄過日用裝! 但吸水力就超強,收成十蚊八蚊! 好鬼無良! 所以總覺得唔抵! 相反今次麵尊嘅午餐肉竟然係厚切! 第一次係車仔麵檔食到厚切午餐肉! 厚過夜用裝! 有相有真相! 感動!

其實食到一半,門口已經開始有客等位拉龍,於是快快食完清個位出嚟,唔好阻人做生意.
  • 蠔油冬菇
  • 炸魚皮