2022-11-16
係網上大熱的大吃大喝出名食勁厚切三文治🥪,我之前都潮聖過兩次,試過勁芫茜滑蛋三文治,台式蛋餅同鹽焗雞全翼,真係各有特色而且水準高👍🏻小店仲有提供飯類,其他台式小食同自家製飲品,選擇以外賣店黎講幾豐富喔😗今日行經油麻地又心思思想食啦😉買完搵左個公園仔慢慢嘆😌==========🔹鮮芋泥肉鬆三文治 $32可選白方包/麥包,我選了白方包兩片厚切的白方包夾著滿滿的芋泥蓉及肉鬆麵包鬆軟綿密密度高芋泥蓉壓得夠均勻,芋頭夠粉芋味香濃突出,如甜度可減一點會更適合我肉鬆夠酥肉香重澱粉控真的很滿足😍推介指數:8.5/10==========🔹香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治 $32同樣選了白方包餡料是豐厚的沙嗲牛肉,洋蔥及滑蛋麵包口感同上沙嗲牛肉味道做得出色,是茶餐廳沙嗲牛肉麵的口味,牛肉並沒被"乸"到冇味牛肉完全地掛上沙嗲汁,肉質夠嫩加上洋蔥和滑蛋,令三文治味道層次提升🫶🏻估唔到沙嗲牛同麵包都可以夾到推介指數:9/10==========🔹士林台式香酥蛋餅(四款配料) $42可選兩款/三款/四款配料兩款$32, 三款 $37配料揀左芝士,火腿,粟米及肉鬆蛋餅被切成6️⃣件,有拉絲效果蛋餅香脆蛋味重,仲食到少量的煎蛋白
今日行經油麻地又心思思想食啦😉
買完搵左個公園仔慢慢嘆😌
🔹鮮芋泥肉鬆三文治 $32
可選白方包/麥包,我選了白方包
兩片厚切的白方包夾著滿滿的芋泥蓉及肉鬆
麵包鬆軟綿密密度高
肉鬆夠酥肉香重
澱粉控真的很滿足😍
推介指數:8.5/10
🔹香濃沙嗲牛肉滑蛋三文治 $32
同樣選了白方包
餡料是豐厚的沙嗲牛肉,洋蔥及滑蛋
麵包口感同上
牛肉完全地掛上沙嗲汁,肉質夠嫩
加上洋蔥和滑蛋,令三文治味道層次提升🫶🏻
估唔到沙嗲牛同麵包都可以夾到
推介指數:9/10
🔹士林台式香酥蛋餅(四款配料) $42
可選兩款/三款/四款配料
兩款$32, 三款 $37
配料揀左芝士,火腿,粟米及肉鬆
蛋餅被切成6️⃣件,有拉絲效果
蛋餅香脆蛋味重,仲食到少量的煎蛋白
四款配料加起黎味道毫無違和感,味道多層次,芝士夠香,粟米飽滿香甜
太好味,我成份食哂呀,好有罪疚感‼️🥺
推介指數:9.5/10
==========
🔹祛濕薏米水(凍,跟餐價 $7, 單點$15)
可選熱的,價錢會更平
微甜的薏米水,飲到淡淡的薏米香
薏米祛濕功效高,適合香港人😌
推介指數:7.5/10
==========
以呢個定價食到份量十足的三文治同蛋餅,仲要咁高質素真係好滿意,不過食完又要去懺悔了🙇♀️🏋🏻♀️