2022-08-20
我同朋友嚟呢間餐廳午膳,入座時餐廳大約8成滿,我地填好餐廳嘅嘅落單紙後,就舉手等候侍應收落單紙。我地舉手約兩分鐘,期間一名操唔鹹唔淡廣東話嘅侍應經過我地嘅嗰枱兩次,均無視我地嗰枱,直接到隔離枱收拾碗碟/送餐都隔離枱。直到侍應第三次經過我地枱,我同朋友就揚聲:「唔該落單。」侍應望都唔望我地,一邊行一邊講:「等下先啦。」然後幫隔離枱嘅食客收碟。我同朋友再同呢位侍應講:「咁你可唔可以收左張單先啊唔該?」侍應繼續唔望我地咁講:「禾收左你地張單,你地都係要等嫁啦。」我同朋友忍唔住同侍應理論:「咁你收左張落單紙先,等你得閒先再慢慢入機,又有咩問題呢?」侍應再三無視我地嘅落單要求,行開扮冇事,我同朋友亦唔想幫襯,起身離開呢間餐廳(無視同拒絕食客落單嘅餐廳,仲算唔算係餐廳?)如果享受比人無視/拒絕嘅感覺,呢間餐廳絕對適合貼錢買難受嘅你☺️
直到侍應第三次經過我地枱,我同朋友就揚聲:「唔該落單。」
我同朋友再同呢位侍應講:「咁你可唔可以收左張單先啊唔該?」