2016-01-26 150 views
趁住天氣轉冷,好想食啲辣嘢暖暖身,等自己精神啲,咁啱見到公司附近有間貴陽牛肉粉專門店開張,即刻拉埋班同事去試新嘢先。喺員工介紹下,知道原來呢間係香港首家正宗地道嘅貴陽牛肉粉專門店,牛肉粉係貴陽家喻戶曉嘅美食,每碗粉萬變不離其宗,精髓在於唔同嘅湯底。我就order咗一碗紅油牛肉粉,簡單嚟講,係「湯濃粉香」,上檯時仍冒出熱氣,呢種天氣品嘗,寧舍滋味。先輕呷一口濃湯,細味下完全感受到佢哋用料好足,個湯頭辣得嚟層次好豐富同鮮明,似乎包含咗唔少香料,唔會淨係得個「辣」字,紅當當嘅辣油既刺激視覺,亦刺激味蕾,令人即時胃口大增、食指大動!至於牛肉可謂肉香四溢,未食已聞到一陣香味同鮮味,睇落肥瘦勻稱,咬落軟腍中不失嚼勁,份量亦唔少;配埋彈牙滑身米粉條同其他配菜,食完成碗真係好滿足呢!能夠做到每樣嘢都好夾,唔怪得一向鍾情雲南米線嘅同事們都紛紛轉軚投貴陽牛肉粉一票啦,當然本人都唔例外,哈哈!
紅油牛肉粉
2016-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
紅油牛肉粉
  • 清湯牛肉粉