2022-03-30
1909 views
和田便當雖然近排疫情逐漸緩和返,但相信買外賣返公司或拍屋企食已經成為一個新常態。所以係疫情期間都開始揾一啲好食既外賣店去試下。而相信有唔少人都會見到商場多咗啲特別既自動售賣機係賣日式便當既,咁今日係金鐘放lunch,就去海富中心試下佢。疫情下呢種銷售模式幾好,唔洗接觸太多人就買到飯,感覺安全啲。怕唔識操作部機,唔洗驚,現場都有一位工作人員幫大家手,佢地仲好有禮貌添!去到都唔洗五分鐘,就已經拎到飯盒走,好方便!可能大家會concern個飯會唔會放得太耐,啲野overlook晒又或者保温做得唔好,個飯會凍咗。今日測試過,完全冇以上問題,便當拎到出黎仲幾熱下。今次叫咗燒味噌雞扒便當。便當入面都幾豐富,除咗有塊大雞扒之外,仲有玉子燒,蔬菜同埋漬物。首先,佢地用咗日本米,會比較煙韌同埋粒粒分明。而雞扒除咗大塊,煮得亦恰到好處,而且入面仲保留到肉汁,有驚喜。雞扒味噌味唔算好出,但黑椒既調味適中,微辣中又帶少少甜,幾好食。玉子燒質感好似蛋糕咁,幾綿滑,可以當飯後甜品食。而漬物有醃蘿蔔,牛蒡同埋黃瓜,味道唔錯。下次會去試下佢其他便當!