2018-08-26 768 views
身為潮州人都真係無食過潮州菜😆,今日帶埋兩老過黎尋找家鄉的味道。餐廳起金百利樓上,位置非常方便,未夠七點都已經有唔少人。✨野食選擇好多,真係花多眼亂。我地最後㨂左二人餐,再散叫試多d 唔同款式。✨咸菜胡椒豬肚湯: 二人餐既湯足夠我地四個人飲,本身我都唔飲豬肚湯,因為好怕果陣"壓"味。不過呢個湯胡椒味好強勁,癖到d 味之餘都幾有辣勁幾過癮,兩老都非常喜歡。✨韮菜豬紅($48): 豬紅我平時都唔食,但食過真係覺得好好味。入味之餘非常爽滑,個汁超好味,立即要叫兩碗白飯黎撈汁😍✨滷水鵝四拼: 二人份量黎講都幾大,有紅腸,豆腐,豬耳,鵝翼同鵝肉。 最鍾意點左酸醋汁既爽口豬耳同啖啖肉滷水鵝,真係抵食👍🏻 如果下次黎一定會叫鵝片~~✨手撕鹽焗雞: 呢個好入味,不過略為咸左d,用黎送飯都ok。✨蛋角蘿蔔煲:蛋角入面有豬肉,好似隻餃子咁,好可愛。蘿蔔夠腍夠清甜,入面仲有東菇,芹菜,連啖湯都好正。✨蒸家鄉水晶球:呢個真係勁鍾意,個皮勁薄勁滑帶點彈口,款款都超爆饀晶瑩通透。試左韮菜,粟米同紅豆都好好味,紅豆果款又唔會太甜。 另一款啡色就係d 花生, 菜脯,阿媽都話好食👍🏻✨黃皮蜜:好飲好足料,老豆都大讚,

咸菜胡椒豬肚湯

韮菜豬紅

✨黃皮蜜:好飲好足料,老豆都大讚, 不過再翻叫多兩杯唔知點解淡左好多~~
黃皮蜜

✨潮汕炒河粉($58): 配料主要有咸肉,牙菜,蛋絲同蔥,唔算好油係飽肚之選。

✨潮汕小食拼盤($48): 呢個必叫😍好特別,全部都好好味好香口。有芋頭餅啦,有d 係豬肉同馬蹄饀。 黑色果件超好食,入面係甜甜地,但又好香脆👍🏻一定要叫黎試下!
潮汕小食拼盤

✨今餐真係勁抵食,四個人埋單都唔使$500, 兩老食得好滿足。 二人餐都真係份量十足👍🏻 不過最鍾意同難忘一定係潮汕拼盤同水晶球,本身都想食反沙芋,可惜賣晒。8點幾果時聽到胡椒湯都無埋,所以如果想食就唔好咁晏去啊😋

咸菜胡椒豬肚湯
韮菜豬紅