2014-08-21
朋友提議約去中環食素菜,之前已經聽過呢間餐廳,評價都唔錯,所以即刻應承出左地鐵站唔係好識路,咁啱見到有人派呢間餐廳嘅卡片,睇住地址一直行,方便極了上到去環境都幾昏暗,同我想像中食素菜嘅地方環境相差好遠,畢竟我只係食過中式素菜或者齋堂嘅素菜,哈哈由於我遲左到,所以友人已經一早叫哂野食等我,所以我唔知啲野食嘅正確名稱係乜,唔好意思坐低飲左個湯,紅紅的以為係普通羅宋湯,點知飲落仲有紅菜頭味,酸酸甜甜咁幾好之後就黎左呢個類似炸薯條,不過口感一般唔夠脆,但加上蒜泥一齊食又另有一番風味炸豆腐:呢個做到外脆內軟嘅效果,不錯炸天婦羅:第一次食椰菜花西蘭花嘅天婦羅,炸粉薄薄地剛好,內裡嘅蔬菜似舊夠juicy,好味。不過有啲唔習慣個醬汁係點醬油加wasabi蕃茄香茅素菜飯:個汁酸酸地,香茅味十足,用黎送飯非常醒胃最好味個burger無影到相添,中間唔係肉而係炸豆,好juicy再加上牛油果同蔬菜夾住黎食,好fresh!最後叫個餐茶就有點失色了,Mocha,飲得出佢落左好多cream, 的確係香滑好多,不過冇咖啡味同朱古力味…………整體上我都覺得好食嘅啲食物,而店員嘅服務亦都好殷勤
炸豆腐:呢個做到外脆內軟嘅效果,不錯
蕃茄香茅素菜飯:個汁酸酸地,香茅味十足,用黎送飯非常醒胃
整體上我都覺得好食嘅啲食物,而店員嘅服務亦都好殷勤