2009-09-02
30-8-2009(Sun)全家人去拜祭完媽媽後,由於唔想o係屋企煮飯食咁辛苦,而侄女又話想打邊爐,於是就落荃灣,男友就因佢侄女生日,所以要返去食晚飯,唔同我o地一齊lu.其實我先去尚賓樓,但7:00pm去到話啲枱o岩o岩full晒.我心諗,等第一round o既人食完走,至少都要等一個鐘,咁我等埋家人o黎到後,就商議轉呔去稻香.去到稻香又多人,又冇任食,就上多一層,海洋漁港話冇打邊爐,咁睇埋隔離o既小肥羊啦.小肥羊即刻有位,唔使等,不過$118.00一個人,小童$98.00.我o地都係決定o係呢間食.入到去,已經有好大陣羊羶味,坐低後亞姐問我o地要任食定逐碟叫,我答任食.轉頭亞姐攞一jar菊花茶o黎,話送o既,之後就冇免費飲品o架喇,但大哥佢o地諗,好唔好逐碟叫,不過睇o左價錢,最平都要$20.00,亞姐話任食抵啲.咁我o地就要任食啦.我o地揀o左皮蛋湯底,湯底上o左後,卻冇豉油,二嫂就問佢攞,亞姐話啲湯已經夠鹹,但都會照畀.我o地剔o左都唔算少o野,不過每樣份量都只係剔一碟,o黎到時,份量係好少,菜係一小撮一小撮咁,鮮鯇魚片係四片左右,肉丸都係四粒o度,好攪笑,唔怪得一張枱擺咁多張
我o地剔o左都唔算少o野,不過每樣份量都只係剔一碟,o黎到時,份量係好少,菜係一小撮一小撮咁,鮮鯇魚片係四片左右,肉丸都係四粒o度,好攪笑,唔怪得一張枱擺咁多張紙啦..
菜有菜心苗,油麥菜同唐生菜,又叫o左金菇同木耳.大嫂勁讚啲菜幾靚,唔係畀啲頭頭尾尾,碎濕濕o既.
送上兩碟羊肉片,羊肉片有羊羶味,唔食得既就真係唔好食.
其他o既有肥牛,青口,龍蝦丸,墨魚滑,黑椒牛丸,牛柏葉,烏冬,芋絲,水餃
開頭以為黑椒牛丸會好辣,但又唔係,冇咩o野.其他o野幾新解,唔錯.
炸魚皮,爸爸話有油’益’,我又唔係好覺喎.
但炸魚腐就唔得喇,竟然食唔到魚腐,只覺得係一件超厚油淋淋o既山根,千祈唔好叫呢個.
我冇食o既有:
魚皮餃,豬肝,粉腸,鵝腸,腐竹,午餐肉
二嫂突然叫碟口水雞,食得辣o既大哥話好辣,佢都食唔到.但二嫂食落又話唔係唔好辣,咁我又試吓,啲辣味係慢慢滲返出o黎,不過又唔係好辣,可能呢o度整得唔太辣o掛.
重有好多o野未試過,下次有機會會再o黎試.
其實雖然細細碟好似好唔抵咁,但對於細食又想樣樣都試,呢個安排又唔差吖.
個湯底原來都好夠味,唔使點好鹹o既豉油.
環境:
冷氣充足,唔會覺得好熱,只係有好大陣羊羶喋味.
服務:
唔錯,都幾有效率.
呢餐埋單$978.00