有日突然心血來潮好想食葡國菜,但search落先發覺原來香港好似無乜葡式餐廳,今次就試下呢間先😛😛 位置係美麗華商場二期,要留意二期並唔係喺有uniqlo/書店果邊嘅商場,要行番天橋/地面過另一邊架。葡式小食拼盤基本上包含哂我地想食嘅小食,有葡國香腸,炸馬介休球,炸魷魚,炸雞球,芝士多士,炸四季豆,對於有選擇困難又想樣樣都食d嘅我地,呢個拼盤滿足哂我地嘅願望。件件小食都好好味,不過略嫌腸仔有d鹹。白酒煮紐西蘭活刀貝蜆非常鮮味,湯汁帶有香芹同蒜蓉嘅清香,蜆肉肉質飽滿,完全真材實料👍🏽👍🏽葡式烤乳豬味道唔錯!本身訂位嘅時候waiter 已經問我地訂唔訂,佢話通常都要預早幾日訂先有,本身我地對乳豬興趣不大,所以就話唔使,黎到餐廳時waiter話今日仲有乳豬,再次推介比我地,見佢咁落力推薦,一於就叫1/4隻乳豬,試下呢味招牌菜!乳豬皮燒得香脆,但又無燶到,肉質鮮甜軟腍又滑。乳豬旁仲有肥仔炒飯,其實係類似茄汁炒飯,味道酸酸甜甜,中和乳豬嘅飽滯感😛當然唔少得飯後甜品啦。我地叫左木糠布甸同埋牛油果法式燉蛋。木糠布甸層次分明,唔會太甜,食到我地刮乾淨哂隻碗。而燉蛋蛋味濃郁幼滑,表面嘅焦糖更加係焗得啱啱

葡式小食拼盤

白酒煮紐西蘭活刀貝蜆

葡式烤乳豬1/4隻

當然唔少得飯後甜品啦。我地叫左木糠布甸同埋牛油果法式燉蛋。木糠布甸層次分明,唔會太甜,食到我地刮乾淨哂隻碗。而燉蛋蛋味濃郁幼滑,表面嘅焦糖更加係焗得啱啱好。推薦甜品👍🏽
木糠布甸
牛油果法式燉蛋

仲有值得一讚嘅係waiters會主動介紹菜式比我地,又主動斟水👍🏽👍🏽 環境亦幽靜,舒服,適合同三五知己黎😊😊
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner