2012-03-29
無錯無錯,又係打邊爐,十日有九日我都係打邊爐度日﹗網友約開飯,一行五人,到了西環開餐﹗都好耐無去港島區開飯,地點是西環的是士美非路熟食中心﹗香港區十年都唔去一次,再加上西環連港鐵站都無,點去我真係唔多識,只知搭巴士到上環轉$20的士就可到達﹗呢個士美非路街市地方都幾整潔,地方寬敞,星期五 8:00pm來到人不多,很容易便找到座位﹗今晚要試既雞煲就係呢間「雞煲」 ﹗係賣雞煲叫雞煲,有如出一張歌手同名CD一樣﹗就試一個乾雞煲一個濕雞煲﹗點了麻辣雞煲,由於友人唔多吃辣,故只點了小辣﹗一隻雞,都幾大隻,入面除了雞外還有大量雜菇﹗由於小辣,初嚐時味道沒太特別,豈知愈吃口內愈麻,花椒在不斷加熱後發揮其魅力,吃得滿口生香,麻而不辣,有如螞蟻在口腔爬行,過癮。深圳雞煲﹗由於點了唔辣關係,味道單寡獨得個鹹字,比麻辣雞煲遜色﹗一行五條麻甩佬,食完兩個雞煲點會夠飽,食完雞煲之後當然加水再打邊爐。呢度既生料既抵食亦新鮮,先來花甲,$30,幾鮮甜﹗牛丸又係$30,彈牙鮮味﹗手切肥牛$158﹗切得夠肥夠厚,雪花紋理分布平均,牛脂味都幾香亦軟熟,唔錯啊﹗要再讚既係佢既墨魚滑,又係$30大大碟。夠墨魚香,咬下有墨魚細
網友約開飯,一行五人,到了西環開餐﹗ 都好耐無去港島區開飯,地點是西環的是士美非路熟食中心﹗
香港區十年都唔去一次,再加上西環連港鐵站都無,點去我真係唔多識,只知搭巴士到上環轉$20的士就可到達﹗ 呢個士美非路街市地方都幾整潔,地方寬敞,星期五 8:00pm來到人不多,很容易便找到座位﹗
今晚要試既雞煲就係呢間「雞煲」 ﹗係賣雞煲叫雞煲,有如出一張歌手同名CD一樣﹗ 就試一個乾 雞煲一個濕雞煲﹗
點了麻辣雞煲,由於友人唔多吃辣,故只點了小辣﹗
一隻雞,都幾大隻,入面除了雞外還有大量雜菇﹗ 由於小辣,初嚐時味道沒太特別,豈知愈吃口內愈麻,花椒在不斷加熱後發揮其魅力,吃得滿口生香,麻而不辣,有如螞蟻在口腔爬行,過癮。 深圳 雞煲﹗
由於點了唔辣關係,味道單寡獨得個鹹字,比麻辣雞煲遜色﹗ 一行五條麻甩佬,食完兩個 雞煲點會夠飽,食完雞煲之後當然加水再打邊爐。
呢度既生料既抵食亦新鮮,先來花甲,$30,幾鮮甜﹗ 牛丸又係$30,彈牙鮮味﹗ 手切肥牛$158﹗
切得夠肥夠厚,雪花紋理分布平均,牛脂味都幾香亦軟熟,唔錯啊﹗ 要再讚既係佢既墨魚滑,又係$30大大碟。
夠墨魚香,咬下有墨魚細粒,口感雖未太彈牙但吃得出是自家打製呢﹗很鮮味﹗ 紅薯粉是幼條的,吸湯良物﹗ 豬雜拼盤﹗
我不吃內臟未能試味,但友人們均讚豬心爽脆,內臟難得的洗得乾淨無羶澀味,老闆也出來同我地大讚佢既出品很不錯﹗ 呢間 雞煲除左真係食雞煲外,亦馳名吃鱷魚肉﹗
老闆話佢地最賣得係鱷魚肉雞煲,下次要來試試﹗
鱷魚肉有豐富蛋白質,老闆話切好一片片後會用少少花鵰酒醃一醃令佢更好味﹗
第一次食,口感是豬肉的軟滑,帶有淡淡的肉甜味,幾得意,下次可以再試呢﹗
加多兩碟菜及6支藍妹,埋單位位$180,抵食呢﹗
這夜吃得很飽,也難得與網友們吹水飲啤,盡興啊﹗