2018-06-13 548 views
噚日又早左放工,咁啱又喺尖沙咀嗰頭,就同同事去朝聖試吓 Cheesecake Factory。今日明明係星期二,我哋入咗餐廳以為今日係公眾假期,呢個時段來講算好多人,當然有啲係旅客啦⋯⋯因為夜晚約咗人食飯,所以我哋都唔敢叫太多嘢食,只係叫咗水牛城雞翼同一件原味芝士蛋糕。水牛城雞翼好多西餐廳都有,呢間整得幾好,雞翼解凍後要上粉(麵粉、香料、調味料等等…),等佢半個鐘至一個鐘先可以拎去炸,炸完再用個水牛城汁去煮,所以最難係頭幾步,個粉溝得好唔好、上唔上得實、同埋入唔入味。上菜時間好快,食物夠熱,汁唔多唔少啱啱好上得晒每隻雞翼同雞鎚。仲有個藍芝士醬,唔會太鹹,諗起都流口水。其實我本身唔係太食芝士蛋糕,一來我唔好甜品同甜嘢,二來好多時整得好實,三來通常係食完一輪嘢先食甜品,我咁細食都食唔落……不過,當我食呢個蛋糕第一啖就嚇左一跳!諗起以前食睇「伙頭智多星」(透露咗自己年齡…)個味王食完好味嘅野會叮一聲同飛來飛去個畫面,真係好好食!芝士味好濃郁好有層次,質感好好軟硬適中。終於明白點解咁多人嚟食……雖然餐廳收費唔算平,雞翼都一百六十幾蚊,但係量唔係少,建議大家人多少少,例如三至四人嚟食會比較化算同

Buffalo  wings
Original  cheese cake

雖然餐廳收費唔算平,雞翼都一百六十幾蚊,但係量唔係少,建議大家人多少少,例如三至四人嚟食會比較化算同食到較多食物。
2018-06-12
$150 (Tea)
Buffalo  wings
Original  cheese cake