2008-06-05
一直想試這間新派素菜館, 無奈小二乃無肉不歡之人. 某個假日, 藉與為食媽子行街, 著她陪我一試.引用媽子說話, 淨看門面的確估唔到這是一個"齋鋪". 店內空間感足, 座位之間不狹窄. 裝修設計簡潔舒服, 一脫中式"齋鋪"的形象!第一次光顧, 見到menu上的都想試, 但胃納有限, 我先點了最多人推薦的叉燒豆腐扒飯, 另媽子要了奇妙醬冷麵(蕎麥麵).我的叉燒份量好少, 真的眼紅鄰檯的那份量(大家都係雙併0者). 味道偏甜, "肉"質較硬, 賣相差一點, 要揀的話, 我會選擇平常的"齋叉燒". 幸好豆腐扒不錯, 面層煎香了, 內裏亦有豆香. 紅米飯則偏硬了. 唔知係咪廚房見我係女仔, 所以給我的份量比鄰檯的少一截呢...人人讚的叉燒豆腐扒飯於我是平平. 反而那冷麵有點驚喜. 蕎麥麵口感煙靭, 伴吃的青瓜絲, 蘿蔔絲, 芽菜, 大頭菜絲新鮮不錯. 伴那酸咪咪的涼伴醬同吃, 很開胃!!可能失望了, 雖吃了飯也不覺滿足, 結果追加一件玉桂蘋果芝士蛋糕. 芝士蛋糕較硬身, 芝士味不太濃, 但我覺得剛好! 面層的玉桂蘋果脆身好味!! 總算作了一點的補償!!2笑 vs 1 OK
2笑 vs 1 OK, 或者留個機會再來試試!