2018-03-18
當一品開業冇耐就成日幫襯,開頭都覺得好食, 終於搵到一間食到雲南米線嘅精髓嘅店。尤其麻辣、酸辣湯底, 比起其他店舖, 值得一讚。湯底足料, "麻辣湯底"未食都聞到麻嘅香味, 食個陣唔會覺得只得辣而冇麻嘅感覺。"酸辣湯底"值得一讚係啲酸菜, 唔係間間店舖都會有酸菜。有個鍾情酸辣湯底嘅朋友完全讚不絕口。👍👍 所以成日都約埋朋友一齊嚟食。豬腸麻辣米線。呢間米線鋪, 我食過至少20次甚至double, 堂食外賣樣樣有, 高峰期試過連續幾日都食。所以一定係super fans! 原先打算寫食評大大推薦讚揚呢間小店。不過直到新年後, 店舖質素大大失準。失準到我明明想比好評, 最後首先講返讚不絕口嘅湯底。任何湯底, 雖然仲有麻辣味同酸辣味, 但係多咗一份超濃郁嘅"味精"同"咸"味。咸到食完後大半日都好口渴, 仲會keep住條脷好咸, 飲好多水都沖唔走啲"咸"。就算保持返足夠嘅配料、原有風味都令我不得不卻步。其次係餸嘅份量偏少, 分分鐘車仔麵店嘅份量仲多過佢。 以下係我食過咁多次嘅分享成果1. 丸: 印象中得2、3粒。由於食過蟹子丸同墨魚丸1次覺得頗差, 所以新年前一早已經black list。2.
豬腸麻辣米線。
2. 雞翼: 2隻。大大隻, 好香鹵水味又入味, 唔會咬落好硬。 6蚊2隻都可接受。
3. 豬耳: 體積時大時細, 份量還可以, 都算入味。可能叫2份先會覺得夠。
4. 蘿蔔: 大大件, 推薦食酸辣湯底時點, 保證入味。
5. 豬腸: 食麻辣湯底好食, 可惜份量一時時, 有時嗌2份都會覺得同平時1份差唔多件數。
6. 雞絲: 真心最難食係呢個。個啲雪藏味真係酸辣麻辣都掩蓋唔到, 仲要啲肉好"孩"。原因係食幾次都見佢啲員工係個盒到拎啲早就烚好而再雪返凍嘅雞胸肉出嚟手撕。冇理由未熟都撕到啲雞絲啩。 呢個真心差。
7. 肥牛: 件數認真少得可憐。將塊肥牛一開二都算, 分分鐘仲細粒過隻手指公, 仲要一份數量都唔同, 頂多比到盡得"8粒"左右, 但肥牛係要+$8。 有啲離譜囉。
8. 墨魚頭: 不錯之選。
7. 竹笙: 夠爽, 唔會淋晒, 啱啱好。
另外, 小食份量少, 唔值呢個價錢, 偏貴。尤其麻辣小食, 原本以為好似出面啲店舖咁撈埋一碟, 但佢地係分開上。小食上淋豉油, 麻辣醬放旁邊。之前叫過麻辣豬耳、腎片, 本身已經係鹵水, 仲要淋豉油, 點知啲麻辣醬又係偏咸。即係咸上咸再咸。呢啲小食真係好失望。
最後想講嘅係, 有時想走某啲配料同飲品少冰少甜, 係呢間店係好難做到。我都明會失手, 但係次次大大隻字寫明走芫茜同蔥, 張單寫咗都好, 廚房都係照比你。明明寫少冰, 都會比半杯冰。落車嘅好多時都唔理需求, 唔會幫你寫個米線走乜走乜, 飲品少乜少乜。雖然新年後都有好轉, 都會落返足少少, 但廚房個邊仲係繼續唔理。
仲記得我地圈晒要點嘅嘢之後, 同職員講麻煩落返走青, 因為已經好多次寫住走芫茜同蔥都冇走到。點知個女職員答咗我一句"你同我講冇用架, 又唔係我幫你入機落單... 有時落單冇落到都係咁架啦" 嘩! 咁不如你比部pad我地自己落單又或者好似大家樂排隊買飛, 咁就唔洗麻煩你地專登過嚟寫枱號拎個餐牌比收銀同事入機。
整體上愈來愈失準, 但係始終當初開業時, 的確好食, 如今的確令人失望。就連身邊嘅朋友都愈來愈少去食。