2024-07-18
喜歡食海鮮的老友,約我去太子荔枝角的小漁港海鮮舫,食番餐原汁原味的海鮮蒸鍋。我哋㨂了是日精選套餐,$398/位,仲有2枝飲品,餐廳視付當天貨源提供食材,店員也會負責蒸煮部分,我同老友就翹埋雙手等食,相當唔錯啊。首先黎左個精美的刺身拼盤,食材新鮮,刺身有肥美油甘魚、三文魚、北寄貝、帶子及希靈魚,款款新鮮又夠凍,冷盤的琵琶蝦,鮮甜又夠爽彈,很捧啊。海鮮有龍蝦🦞,店員先將龍蝦頭放入煲粥內,龍蝦身便同尚在郁的瀨尿蝦一併蒸,龍蝦厚身十分之多肉,非常之鮮甜又有彈性,瀨尿蝦則鮮味多汁。再有平時好少食的馬友魚,好柔軟幼滑,彈牙鮮蝦,可口鮑魚同粉絲扇貝,粉絲蒸扇貝有埋蒜蓉,鮮味更出。蜆同青口的貝殼類,同樣十分高質。款款海鮮都超級新鮮,不用點什麼醬汁,己經非常之可口了。蔬菜有絲瓜、南瓜片、芋頭片、栗米同埋蕃薯🍠配蟲草花雞一併蒸,雞肉夠晒入味且幼滑,烏冬被雞的精華完全滲透了,入口鮮味又滑嘟嘟。其實食雞時己飽飽了,但最後的瑤柱粥,融入了多款海鮮的精華,打開攪拌時己聞到香噴噴,真忍唔住要食埋佢,真係超香又鮮甜,入面仲有排骨同瑤柱,口感豐富☺️。餐廳食物質素高,店員又親和,見佢哋都好忙,但都勤快爽手,確係值得比個l
首先黎左個精美的刺身拼盤,食材
款款海鮮都超級新鮮,不用點什麼醬汁,己經非常之可口了。
值得比個like丫👍。