2019-09-14
尋晚預早同男友食中秋節飯~之前喺雞地經過一間蒸海鮮店已經好想試今晚啱晒,中秋節食海鮮,食好啲!Book咗6:00pm, 未到食飯時間,靜靜地坐得舒服呢個青瓜超醒胃,酸酸甜甜一開始店員會先將米飯放入鍋內,米飯入面有南瓜,瑤柱,未食都覺得甜一人一份海鮮拼盤超豐富呀~~~你睇吓隻小龍蝦~~爆膏㗎問咗店員原來係澳洲龍蝦仔一份海鮮餐有半隻,我同男友加埋就有全隻啦蒸~蒸~蒸~有專人照顧我哋,話比我哋知每款海鮮要蒸幾耐,仲會較埋timer, 夠鐘就幫我地上碟服務100分OMG真係爆膏!!啲膏好鮮甜,龍蝦肉質肥美,彈牙。龍蝦既鮮味甜到完全唔需要點任何醬料呀真係超正!!之後呢round到貝殼類食物,蝦,貴妃蚌,鮑魚帶子同鮑魚嘅熟度啱啱好夠鮮味又彈牙,都係無點任何醬料都好好味重頭戲~~~~我最愛嘅奄仔蟹呀又係好多膏,啲膏多到跌晒落啲粥度蟹肉好鮮甜,證明隻蟹非常新鮮!!全城期待食晒所有海鮮,終於可以試下個粥啦估唔到短短一個鐘,個粥已經煲到好綿味道非常甜,因為有南瓜,瑤柱,加上咁多海鮮嘅精華我個人口味比較重,所以嫌淡,加咗少少鹽同胡椒粉,味道一流
Book咗6:00pm, 未到食飯時間,靜靜地坐得舒服
呢個青瓜超醒胃,酸酸甜甜
一人一份海鮮拼盤
超豐富呀~~~
你睇吓隻小龍蝦~~爆膏㗎
問咗店員原來係澳洲龍蝦仔
一份海鮮餐有半隻,我同男友加埋就有全隻啦
蒸~蒸~蒸~
OMG
之後呢round到貝殼類食物,蝦,貴妃蚌,鮑魚
重頭戲~~~~
我最愛嘅奄仔蟹呀
又係好多膏,啲膏多到跌晒落啲粥度
蟹肉好鮮甜,證明隻蟹非常新鮮!!
全城期待
食晒所有海鮮,終於可以試下個粥啦
估唔到短短一個鐘,個粥已經煲到好綿
味道非常甜,因為有南瓜,瑤柱,加上咁多海鮮嘅精華
我個人口味比較重,所以嫌淡,加咗少少鹽同胡椒粉,味道一流