2019-12-13
食材新鮮就算點樣煮都係咁好食,以海鮮為例,用蒸的方式去烹調海鮮就可以食到食材的原汁原味。今次我同護士朋友M去食蒸氣海鮮,個店名叫緣味小聚,又幾有意思。入到去間餐廳,覺得好在事前有訂位,因為幾乎坐滿了人。如果walk-in入去食,可能要花更長時間等位,所以建議事前訂位會穩陣啲。我地揀左個每位238蚊嘅套餐去食,一開波就有碗蟲草花燉雞湯,飲完唔會有喉嚨乾的感覺,即係無落味精,而且足料,真係好有心機整嘅燉湯。飲完個燉湯,其實同一時間個蒸爐已經開始運作緊,時機一到就可以落海鮮。而呢啲步驟都有店員去做,基本上坐係度等食就得架啦,店員打開蓋放海鮮入去,之後用計時器去SET時間倒數,夠鐘就會過黎拎返啲海鮮出黎,夾比我地食,好正。店員真係好細心,例如鮑魚煮好之後,佢會將內臟同殼分開,剩係夾肉比我地。其實蒸氣海鮮真係食佢地食材之餘,仲要食埋SERVICE,真係無得輸。係呢個套餐入面,我個人特別鍾意龍躉,蟶子同埋終極大佬 - 八寶蒸飯。龍躉無骨又鮮味,蟶子真係大隻鮮甜,時間岩岩好,真係計過度過架。而點解我會叫八寶蒸飯做大佬呢,其實係你食完啲海鮮都有少少飽,之後店員會比張點心紙你去剔返自己想個蒸飯入面有咩材
係呢個套餐入面,我個人特別鍾意龍躉,蟶子同埋終極大佬 - 八寶蒸飯。龍躉無骨又鮮味,蟶子真係大隻鮮甜,時間岩岩好,真係計過度過架。而點解我會叫八寶蒸飯做大佬呢,其實係你食完啲海鮮都有少少飽,之後店員會比張點心紙你去剔返自己想個蒸飯入面有咩材料。之後,個飯連食材放入蒸爐度蒸廿分鐘就食得啦。食完真係好飽,好滿足。 臨尾再追加碗冰粉,真係好好食,真係PERFECT ENDING。